«Spania kan få et stort problem»

Publisert

Dersom PP-regjeringen ikke tar hensyn til oppslutningen om uavhengighet i Catalonia kan Spania får et stort problem. Det uttalte regionspresident Artur Mas under feiringen av Catalonias nasjonaldag (La Diada) 11. september. I følge regionale myndigheter deltok intet mindre enn 1,6 millioner mennesker i markeringen. Det er andre år på rad at så mange mennesker tar til gatene for katalansk uavhengighet. Økt selvstendighet har blitt et stadig mer aktuelt spørsmål. Med årets markering ønsket katalanerne å vise at det ikke lenger finnes noen vei utenom folkeavstemning om uavhengighet i 2014.

I anledning dagen ble det arrangert en 400 kilometer lang menneskekjede tvers gjennom hele Catalonia. Arrangementet var nøye planlagt og en rekke veier ble stengt slik at flere hundre tusen mennesker kunne stå side om side og holde hånd gjennom 86 kommuner fra Alcanar i sør til La Jonquera i nord . Menneskekjeden gikk også gjennom Catalonias hovedstad Barcelona der man regner med at så mange som en halv million mennesker var ute i gatene for å feire dagen.

Spørsmålet om uavhengighet for Catalonia møter sterk motstand hos Partido Popular. Artur Mas (CiU) og statsminister Mariano Rajoy (PP) har holdt flere møter der de har forsøkt å komme frem til enighet om en slags mellomløsning. På ett tidspunkt skal blant annet den katalanske presidenten ha sagt seg villig til å utsette folkeavstemningen til 2016. Dette har imidlertid skapt reaksjoner på hjemmebane der mer tydelige uavhengighetspartier har ment at avstemningen bør holdes til neste år, et standpunkt som nå ser ut til å være styrket. I 2014 vil det være 300 år siden Catalonia mistet sin suverenitet til Spania i den spanske arvefølgekrigen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter