Sønnen til Benidorms legendariske ordfører stopper flyttingen av Franco

Publisert

Det var hans far som under Franco-diktaturet overtalte diktatoren til å tillate bruken av det dristige nye plagget «bikini». Pedro Zaragoza var ordføreren som tok Benidorm fra å være en liten fattig landsby i Alicante-provinsen til å bli Spanias største turistby med millioner av besøkende hvert år.

Sønnen, Francisco Javier Zaragoza, har nå levert inn totalt 15 klager, anmeldelser og anker på flyttingen av liket fra Valle de los Caidos til en kirke i Madrid. Zaragoza er jurist med spesialisering innen byggesaker. Hans klager hevder det er flere byggetekniske «ulovligheter» knyttet til flyttingen. Blant annet hevder han at «byggearbeidene» som er nødvendige for å flytte graven ikke kan tillates da bygget det er snakk om er vernet og det bare er lov til å gjøre vedlikehold der, ikke nye inngrep.

Kjørte på moped fra Benidorm til Madrid

Historien om da ordfører Pedro tok turen til Madrid for å besøke General Franco er godt kjent i området. Han tok turen på sin italienske moped, en gammel Vespa. Den gangen var det moralpolitiet en realitet i Spania og turister som badet i bikini ble bøtelagt av Guardia Civil og bedt om å dekke seg til.

Pedro Zaragoza så dette som et alvorlig problem for den nye voksende turist-bransjen. Han hadde sett at frosne nord-europeere hadde helt andre normer enn fortsatt konservative katolske Spania. Og man kunne jo ikke sende Guardia Civil på turisten som nøt solen.

Han tok turen til Madrid med det formål å snakke med Spanias diktator om saken. General Francisco Franco tok godt imot den unge ambisiøse ordføreren fra Costa Blanca resten er historie. Benidorm fikk «unntak» fra loven om anstendig oppførsel og politiet i Benidorm fikk beskjed om å slutte å plage utlendinger i bikini.

Vatikanet «tillater» flyttingen av Franco

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter