“Som å sperre tigre inne sammen”: Demonstrerer mot blekksprut-oppdrett

Publisert

Demonstranter samlet seg i Madrid for å protestere mot et kontroversielt oppdrettsanlegg som skal holde 3 millioner blekkspruter innesperret i bassenger på Kanariøyene. Forskere gikk tidligere i år hardt ut mot den “grusomme” planen etter at tegninger ble lekket.

Motstanderne mener at det ikke finnes noen lover i landet eller i EU som sikrer dyrenes velferd i fangenskap.

Den planlagte oppdrettsfarmen vil være en verdensnyhet, og målet er å avle blekkspruter i stor skala i fangenskap. Den skal etter planen bygges neste år på Kanariøyene, en spansk øygruppe i Atlanterhavet.

Hvorfor samler demonstrantene seg mot blekksprutfarmen?

Prosjektet planlegger å holde 3 millioner blekkspruter innesperret i bassenger. I sitt naturlige habitat er disse dyrene ensomme rovdyr.

“Det er som å sperre tigre inne sammen”, sier Jaime Posada, en av talspersonene for protesten. “De vil jakte på hverandre og vil også forsøke å rømme på grunn av sin høye intelligens og dyktighet.”

Noen titalls mennesker møtte opp til protesten i Madrid, som var innkalt av ulike dyrevernorganisasjoner.

Hva sier utbyggeren av prosjektet om disse bekymringene?

Det spanske multinasjonale sjømatselskapet Nova Pescanova, som står bak oppdrettsanlegget, hevder at blekkspruter som vokser opp i fangenskap, vil oppføre seg annerledes enn ville blekkspruter.

Siden 2018 har selskapet drevet et pilotprosjekt i et forskningsanlegg i Nord-Spania, der det har lykkes å avle frem fem generasjoner av dyret som er født i fangenskap.

“Det er ikke mulig å drive oppdrett av noen [dyre]art i EU uten å ta hensyn til dyrevelferden”, sier Roberto Romero, direktør for akvakultur i det multinasjonale selskapet. “Det er standarden, og konsernet vårt gjør ikke annet enn å overholde retningslinjer og lovgivning.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter