«Smøreliste» lagt frem i Gürtel-saken

Publisert

Det spanske økokrim (UDEF) har lagt frem nye bevis i korrupsjonssaken mot Gürtel-nettverket og regjeringspartiet Partido Popular. Det handler blant annet om en liste der det står oppført gaver som nettverket skal ha gitt i smøring til forskjellige PP-topper fra slutten av 1990-tallet og fremover. Habana-sigarer, vinkasser, flatskjermer, eksklusive fyllepenner, mobiltelefoner, reiser og hotellopphold er noe av det som nevnes. Ett av navnene på listen er tidligere president i Comunidad Valenciana, Francisco Camps.

De nye bevisene fra det spanske Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal skal være omfattende. På listen over PP-medlemmer som skal ha mottatt bestikkelser fra det korrupte nettverket finner man blant annet Álvaro Lapuerta og Luis Bárcenas. Begge har vært kasserere i partiet. Sistnevnte er allerede tiltat i saken og har sittet i varetekt siden juni i fjor.

Navn på både parlamentsmedlemmer og medlemmer av partiets sentralstyre fremgår i det nye materialet. Det samme gjør tidligere statsråd og president i Asturias, Francisco Álvarez Cascos. Cascos har også vært kalt inn som vitne i saken, men nektet kjennskap til både godtgjørelser og skjulte regnskaper.

I de nye bevisene finner man også tidligere president i Valencia, Francisco Camps (bilde). Camps har tidligere vært siktet i en separat del av Gürtel-saken, men ble frifunnet etter bevisets stilling i 2012. Forrige gang handlet det om sko og dresser, mens bevisene denne gangen viser at Gürtel-nettverket har betalt fire netter for Camps på luksushotell i Madrid.

 

Gürtel-saken:

Caso Gürtel er en svært omfattende korrupsjonssak som ble innledet i 2009 og som handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har donert ulovlig høye beløp til Partido Popular og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter oppnådd gunstige eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet med forskjellige kommuner. Ved siden av lederne i Gürtel-nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken. Partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, som i fjor ble avslørt med millionbeløp på konto i Sveits, er en av dem. På tiltalebenken finner man også ordføreren i Novelda og tidligere president i Valencia-parlamentet, Milagrosa Martínez, tidligere visepresidenten i Valencia, Vicente Rambla, tidligere kasserer i PP i Valencia, Yolanda García og tidligere visesekretær for PP i Valencia, David Serra.

Den 6. februar er det fem år siden saken startet. Tidligere dommer Baltasar Garzón åpnet etterforskningen med mistanke om korrupsjon i Partido Popular i Madrid, Comunidad Valenciana og på Solkysten. Nettverkets antatte hovedmann Francisco «Gürtel» Correa ble varetektsfengslet samme dag og satt i fengsel til sommeren 2012 da han slapp ut mot kausjon på 200.000 euro (ca 1,7 millioner kroner).

Correa skal ha vært registrert som nullskattyter i Spania i årevis og er ved siden korrupsjonstiltalen anklaget for å ha svindlet staten for opp mot 18 millioner euro bare i inntektsskatt. Han skal blant annet ha drevet et eventbyrå som etter hvert tok seg av alle PPs møter og arrangementer. I tillegg skal han ha fungert som et bindeledd mellom PP-politikere og andre firmaer i nettverket, en organisasjon som også har flere advokater på «lønningslisten».

Det siste året med avsløringer om ulovlig finansiering av PP i Bárceans-saken inngår også i dramaet. Kassereren Luis Bárcenas som de siste årene skal ha hatt ansvar for de skjulte regnskapene til partiet, ble tiltalt i Gürtel-saken i 2009 men slapp senere fri fra anklagene. Det varte imidlertid ikke lenge før nye beviser igjen gjorde at han havnet på tiltalebenken. Avsløringen om at han hadde rundt 40 millioner euro på konto i Sveits var ett av momentene. Bárcenas sitter i dag varetektsfengslet, tiltalt for korrupsjon, skattesvindel og hvitvasking av penger. Statsminister Mariano Rajoy og resten av regjeringen hevder Bárcenas har vært alene om ugjerningene, mens Bárcenas selv har pekt ut den ene PP-toppen etter den andre som medvirkende. Han har også bekreftet at han hadde ansvaret for partiets skjulte regnskaper.

Forbindelsen mellom Gürtel-nettverket og Partido Popular er svært omfattende og går helt tilbake til José María Aznars tid, statsminister i Spania mellom 1996 og 2004. I 2002 skal Francisco Correa ha stått som vitne i bryllupet til Aznars datter, mens selskapet hans Special Events sponset deler av arrangementet.

Nettverkets gave til Aznar-familien utgjør i likhet med gavene til Camps og de andre medlemmene av PP kun en brøkdel av det man antar har foregått av bestikkelser og korrupsjon. Alle biter av informasjon er imidlertid viktig for domstolene i en sak som betegnes som spansk demokratis største korrupsjonsskandale, men der svært få er villige til å snakke. Det er lagt frem bevis for at over 120 millioner euro har gått fra PP-styrte kommuner og regioner til nettverkets forbindelser. Beløpet gjelder kun offentlige midler som har kommet fra forskjellige administrasjoner. All skatteunndragelse kommer i tillegg.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter