Småbarn i forsetet ikke lenger lov

Publisert

Spania innførte 1. oktober forbud mot å reise med småbarn i forsetet. Frem til nå har det vært lov med barnesete ved siden av sjåføren. Dette vil i fremtiden være forbudt, med unntak av enkelte situasjoner der det ikke finnes andre løsninger. De nye reglene skal være begrunnet med undersøkelser som viser at barn er langt tryggere i baksetet.

Det nye forbudet mot barnesete foran i bilen kommer med tre viktige unntak, skriver avisen La Vanguardia. Unntakene gjelder tosetere (biler som ikke har baksete), når samtlige seter bak er okkupert med barn i barnesete eller når det ikke er mulig å plassere setet andre steder enn foran i bilen.

Spanske trafikkmyndigheter, Dirección General de Tráfico (DGT), begrunner de nye reglene med henvisning til en rekke studier der det fremgår at barn reiser langt tryggere når de er plassert i baksetet på bilen.

Generelt er bruk av bilbelte påbudt for alle som sitter i bilen, enten man er på korte eller lange turer. De eneste tilfellene der bruk av belte ikke er påkrevet gjelder for biler som originalt ikke er utstyrt med belter (veteranbiler), når man av helsemessige årsaker ikke kan bruke beltet og har legeerklæring på det, eller når sjåføren skal rygge bilen eller parkere. Barn som er under 135 centimeter skal sitte i barnesete som er tilpasset høyden. Det opplyses at bruk av barnesete minsker faren for dødsfall i trafikken med 75 prosent og sjansen for skade med 90 prosent.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter