Sliter med å bortforklare korrupsjon

Publisert

Stadig flere høytstående politikere fra regjeringspartiet Partido Popular tiltales for korrupsjon. Sist ut er partiets tidligere partisekretær Ángel Acebes som hadde tre forskjellige ministerposter under regjeringen Aznar på 1990- og 2000-tallet. Også Rodrigo Rato som ikke bare var minister i samme periode men som også har vært sjef for Det internasjonale pengefondet er blant de tiltalte. I tillegg sitter partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas og tidligere miljøminister Jaume Matas i fengsel.

Korrupsjon blant politikere har i mange år vært et generelt problem i Spania. Det er imidlertid ingen andre partier som har så mange og så store korrupsjonssaker mot seg som regjeringspartiet Partido Popular. Avisen El Mundo presenterte nylig en oppdatert liste over tidligere ministere, provinspresidenter, ordfører og andre folkevalgte fra partiet som i dag enten står tiltalt i en sak eller allerede er dømt for korrupsjon. Listen er svært lite flatterende for landets største parti som stadig sliter med å bortforklare de forskjellige sakene.

Partiets kasserer fremdeles fengslet
Den tradisjonelt så PP-vennlige avisen El Mundo har for lengst gitt opp å forsvare ukulturen hos regjeringspartiet som etter alt å dømme har eksistert helt siden partiet het Alianza Popular på 1980-tallet. Tre av partiets regnskapsførere står i dag tiltalt i den såkalte Bárcenas/Gürtel-saken. Saken handler om en korrupt økonomi der PP skal ha mottatt ulovlige donasjoner fra forskjellige firmaer og til gjengjeld forsynt firmaene med gunstige avtaler og oppdrag gjennom partiets ledelse i kommuner, provinser og regioner. Partiet skal også ha operert med svarte kontantutbetalinger til partiledelsen, nåværende statsminister Mariano Rajoy inkludert.

De ansvarlige for partiets økonomi som i dag er på tiltalebenken er Ángel Sanchís, kasserer under partileder Manuel Fragas tid på 1980-tallet da partiet fremdeles het Alianza Popular. Deretter kommer Álvaro Lapuerta som hadde den samme jobben fra 2003 til 2008. Til slutt kommer Luis Bárcenas som har mer en tjue år bak seg i partiet og som var kasserer fra 2008 til han første gang ble tiltalt for korrupsjon i 2009. Bárcenas er fremdeles varetektsfengslet for korrupsjon, bedrageri og skatteunndragelse og har vært det siden juni 2013.

To nye partitopper tiltalt
De siste dagene er det også tatt ut tiltale mot to tidligere ministere fra José María Aznars regjeringstid i 1996 til 2004. Sist ut var tidligere partisekretær Ángel Acebes, som er involvert i Bárcenas-saken, og som hadde tre forskjellige ministerposter under Aznar. Acebes er tiltalt for å ha brukt av partiets svarte midler til å pleie partiets lojalitetsforhold til aktører i privat sektor. Jobben som partisekretær hadde han under Mariano Rajoys fire første år som partileder i PP fra 2004 til 2008.

Acebes får følge av Rodrigo Rato som ikke bare var minister i samme regjering som partisekretæren men som også er en internasjonalt anerkjent politiker fra jobben som sjef i Det internasjonale pengefondet (2004 til 2007). Rato var finansminister under hele Aznars regjeringstid fra 1996 til 2004 før han gikk over i jobben som sjef for pengefondet. Deretter har han ledet storbanken Caja Madrid og senere bankgruppen Bankia. I dag står han tiltalt for bedrageri, underslag og regnskapsjuks i Bankia. I tillegg ble det nylig tatt ut tiltale mot ham i den såkalte firmakort-saken der bankledere i de to bankene skal ha hatt hemmelige firmakort som ble brukt til private innkjøp i butikker, kontantuttak, reiser m.m. Pengebruken skal ha gått langt utover lovlige bonusordninger og har ikke vært innmeldt til spanske skattemyndigheter.

Andre store navn på El Mundos svarteliste er Jaume Matas som var miljøminister i Aznars andre regjering fra 2000 til 2003. I tillegg var han partiets partileder og regionspresident på Balearene både før og etter ministerjobben. Matas er dømt til fengsel i ni måneder for bedrageri, dokumentforfalskning og korrupsjon knyttet til en utbyggingssak på Mallorca. I juli i år fikk han benådningssøknaden sin avvist av regjeringen og sitter i dag fengslet i Segovia.

PP i Valencia
Dersom man går videre i partiorganisasjonens korrupsjonssaker finner man i tillegg navnet på en rekke regions-, provins- og kommunepolitikere. En av regionene som utmerker seg er Comunidad Valenciana der en rekke medlemmer av regionsregjeringen fra president Francisco Camps tid (2003-2011) er involvert i forskjellige saker. Én av dem er Rafael Blasco som ble dømt til åtte års fengsel for bedrageri i mai. Blasco som i mange år har vært blant PPs viktigste partistrateger i Valencia er funnet skyldig i bedrageri med offentlige midler for flere millioner euro, penger som skulle ha gått til utviklingsprosjekter i Latin-Amerika.

I tillegg er tidligere president i Valencia-provinsen Castellón, Carlos Fabra, dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse. Fabra var president i Castellón i femten år fra 1995 til 2011, men er kanskje mest kjent for det famøse flyplassprosjektet Aeroport Castello, en tapsmaskin der flere titalls millioner er gått til spille. Etter å ha mottatt endelig dom i skattesaken tidligere i år, har Fabra søkt regjeringen i Madrid om benådning og slipper å sone til søknaden er behandlet.

Nekter å kommentere saken
Videre har PP et hundretalls kommunepolitikere på tiltalebenken i forskjellige saker. Omfanget av korrupsjonen er så stort at det vanskelig kan betraktes som enkeltstående tilfeller. Blant sakene som skaper mest hodebry for regjeringspartiet er imidlertid de to nyeste tiltalene mot tidligere partisekretær Acebes og finansminister Rodrigo Rato. Foreløpig har statsminister Mariano Rajoy unngått et hvert spørsmål fra pressen og nekter å kommentere saken. Det vil ikke holde i fremtiden etter hvert som presset fra media og opposisjonspartiene øker.

Foto: Tidligere partisekretær Ángel Acebes (t.v) sammen med statsminister Mariano Rajoy.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter