Slåss om vannet

Publisert

Tørken i Alicante-provinsen har redusert vannlagrene til laveste nivå på flere år. Tilførsel av vann fra områder lenger inn i landet er nødvendig for bøndene, men naboregionen Castilla-La Mancha vil ikke åpne kranene. Regionen kontrollerer kanalen som er bygget mellom Rio Tajo og Rio Segura. Sistnevnte elv renner ut i Guardamar del Segura syd på Costa Blanca og er avgjørende for vannforsyningen i området.

Myndighetene i Castilla-La Mancha mener de ikke har mer vann enn de trenger til eget forbruk, og nekter derfor å åpne slusene i vannkanalen mellom elvene Tajo og Segura. Det vises til tidligere inngåtte avtaler om et garantert minstenivå på reservoarene, et nivå regionen ikke vil gå under.

Konflikten er kjent som «guerra de aguas» (vannkrigen) og har pågått i flere år. Etter at Castilla-La Mancha tidligere i august motsatte seg nye vannoverføringer blusset konflikten opp igjen. Elven Segura forsyner områdene sydøst i Spania med vann, herunder provinsene Alicante og Murcia.


Torrevieja starter avsalting av sjøvann

Som følge av situasjonen bestemte nylig regjeringen i Madrid at avsaltingsanlegget i Torrevieja skulle starte produksjon av vann til jordbruket i de nevnte områdene. Anlegget som stod ferdig i 2013 har drevet testing av produksjonen siden april i år.

Foto: Vannkanalen Tajo-Segura, ved Los Anguijes i Albacete (Castilla-La Mancha).

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter