«Skytingen kan ikke forsvares»

Publisert

Å skyte mot immigranter i vannet, det være seg med gummikuler eller røykgranater, kan ikke forsvares. Det mener lederen for opposisjonspartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Minst 15 immigranter mistet livet 6. februar da de forsøkte å svømme fra Marokko over til spansk territorium i Ceuta. Spanske grensevakter valgte å skyte i vannet for å «avskrekke», noe som skal ha ført til panikk blant immigrantene. EU-kommisjonen har bedt Spania om en skriftlig forklaring på det som skjedde.

Under et Kongress-møte tirsdag 18. februar forsvarte både innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) og statsminister Mariano Rajoy (PP) Guardia Civils handlemåte i Ceuta. Regjeringen ønsker også å endre spansk lov slik at Guardia Civil får bredere fullmakter til å aksjonere når liknede situasjoner oppstår i fremtiden. Meldinger om at så mange som 30.000 immigranter fra nasjoner syd for Sahara nå planlegger å ta seg over på spansk side har fått innenriksministeren til å ytre ønske om hjelp fra EU.

Det er foreløpig uklart hvem som ga ordre om at det skulle skytes mot immigrantene. Flere av representantene i Kongressen mener drukningstragedien er en skandale og at lederen for Guardia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, bør trekke seg. Guardia Civil og spanske myndigheter i Ceuta skal først ha nektet for at det ble brukt anti-opprørsutstyr av noe slag. Senere kunne den spanske innenriksministeren bekrefte at det var skutt med både gummikuler og røykgranater. I følge ham ble disse virkemidlene tatt i bruk for å avskrekke og for å markere grensen til spansk territorium.

Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE) mener politiet har handlet feil. I et intervju med radiostasjonen COPE sier opposisjonslederen at det handler om to ting, «en handling som ikke lar seg forsvare og en løgn fra lederen av Guardia Civil». I følge Rubalcaba er det på høy tid med en evaluering av den spanske grensekontrollen. Han påpeker at han generelt har et godt inntrykk av Guardia Civil og har selv jobbet sammen med dem som innenriksminister i den forrige regjeringen. Han stiller seg imidlertid svært kritisk til det som nå har skjedd og anser det som «uetisk» og «uakseptabelt» at det ble skutt mot personer i vannet.

Også EU-kommisjonen vil nå ha svar om det som skjedde i Ceuta. Kommisjonens ansvarlige for innenlandssaker Cecilia Malmström har betegnet grensevaktenes handlemåte som bekymringsverdig og bedt den spanske innenriksministeren om en skriftlig redegjørelse.

Forklaringer som er gitt av forskjellige hjelpeorganisasjoner i Ceuta og immigranter som var tilstede er at skytingen skapte kaos og panikk i vannet og at dette førte til at folk enten ble klemt i hjel eller druknet.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter