Skriver ut nyvalg om uavhengighet

Publisert

Catalonias regionspresident Artur Mas (CiU) har skrevet ut nyvalg for 27. september i år. Valget regnes som en oppfølging av folkeavstemningen om uavhengighet som ble holdt i november i fjor. Debatten om løsrivelse fra Spania tas dermed nok en gang til valglokalene. Forrige gang var i 2012. Det sosialistiske uavhengighetspartiet ERC som støtter Mas har varslet at de vil gå inn for full selvstendighet dersom de vinner valget.

Meningsmålinger foretatt i Catalonia viser at befolkningen er splittet i spørsmålet om uavhengighet fra Spania. Frem til nå har uavhengighetsforkjemperne hatt et lite overtak. En meningsmåling så sent som i desember i fjor viste imidlertid at nei-siden igjen var foran med 45,3 mot 44,5 prosent. Catalonias regionspresident Artur Mas skrev onsdag 14. januar ut nyvalg om spørsmålet med dato satt til 27. september i år.

Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) er som forventet ikke imponert over regionspresidentens beslutning og kaller avgjørelsen om nyvalg et bevis på hvor «mislykket» kampanjen for uavhengighet har vært. Regionsvalget i september blir det tredje for Catalonia på fem år, noe Rajoy betegner som ute av proporsjoner. Statsministeren håper regionens innbyggere i september bruker stemmeretten til å vise sin misnøye med Mas´uavhengighetskamp. Det sosialistiske uavhengighetspartiet i Catalonia (ERC) som støtter Mas har på sin side varslet at de vil gå inn for full selvstendighet dersom de vinner valget.

Les også: Folkeavstemning skal etterforskes

Foto: Regionspresidenten i Catalonia, Artur Mas fra det konservative sentrumspartiet CiU (t.v.) og lederen for sosialistene ERC, Oriol Junqueras, undertegner samarbeidsavtalen etter forrige regionsvalg i 2012.

 


 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter