Skjelett fra en av Hannibals elefanter funnet i Cordoba

Publisert

Arkeologer i Córdoba har funnet et bein fra en kampelefant som levde for rundt to tusen år siden. Andre funn inkluderer våpen og mynter som peker mot flere ulike tidsaldre.

Siden 2019 har arkeologer i all hemmelighet undersøkt et interessant funn i sentrum av Córdoba. Det dreier seg om et bein fra en stor elefant. Det antas å ha tilhørt en elefant som levde mellom slutten av det fjerde århundret og midten av det første århundret f.Kr.

Cayo Lucius Marcius, en romersk general, erobret byen fra kartagerne i 206 f.Kr. Fire tiår senere brukte Julius Cæsar elefanter til å fordrive fiendene sine under den andre romerske borgerkrigen. Hovedspørsmålet nå er om beinet som ble funnet, tilhørte en av Hannibals eller Julius Cæsars stridselefanter, eller muligens en elefant eid av en nordafrikansk konge.

Avisen El País har intervjuet Rafael Martínez, zoolog og professor i forhistorie ved Universidad de Córdoba, som sier at det er vanskelig å avgjøre hvilken type elefant beinet stammer fra, men understreker dets historiske betydning. “Det er ikke en brosme, som ble brukt som råmateriale til håndverk, men et bein fra en labb. Det kan stamme fra perioden under de puniske krigene og kan være de første funnene av levninger fra Hannibals tropper”, sier han.

Funnet ble gjort under byggearbeider ved Reina Sofia-sykehuset i Córdoba. Elefantbeinet er 15 centimeter langt og sies å være porøst snarere enn fossilt. Dette gjør det vanskelig å bruke karbon-14-datering for å fastslå når dyret døde. Ekspertene skal imidlertid ha tatt vare på en prøve for mulig proteinanalyse.

Fernando Quesada, en av verdens ledende eksperter på førromerske våpen og en av deltakerne i forskningen, ønsker ikke å trekke noen konklusjoner ennå. “Vi kan ikke med sikkerhet si om det er en kampelefant fra Hannibals eller Julius Cæsars tid”. Andre funn på stedet omfatter små artilleriprosjektiler, katapultblad og lansespisser.

Córdoba er ikke det eneste stedet der kampelefanter ble brukt: I Driebes i Guadalajara-provinsen er det fastslått at Hannibal med hell brukte 40 elefanter i kamp mot tallmessig overlegne lokale styrker.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter