Skandaler hos 11 av 14 PP-ministere

Publisert

Korrupsjonsanklager og mistanker om svart økonomi har hengt ved Partido Popular siden de tok over regjeringsmakten i 2011. Partiet kjemper nå for å holde på velgerne, en oppgave som ikke er blitt lettere etter arrestasjonen av tidligere finansminister Rodrigo Rato for noen dager siden. Samtidig går det mot rettssak i den såkalte Gürtel-saken som berører partiets ledelse helt tilbake til 1990-tallet. Til sammen skal hele 11 av 14 ministere fra partiets tidligere regjering være involvert i korrupsjon, bedrageri og underslag.

Korrupsjon blant politikere har i mange år vært et generelt problem for Spania. Det er imidlertid ingen andre partier som har så mange og så store korrupsjonssaker gående mot seg som regjeringspartiet Partido Popular. De siste dagers avsløringer hos tidligere finansminister Rodrigo Rato er bare en av flere saker som partiet står konfrontert med. Tidligere partisekretær Ángel Acebes som har hatt tre forskjellige ministerposter er en annen. I tillegg sitter allerede tidligere miljøminister Jaume Matas i fengsel for korrupsjon og partiets store korrupsjonsskandale, Gürtel-saken, skal inn for retten.

I august 2013 ga statsminister Mariano Rajoy etter for press fra opposisjonen og stilte opp i Kongressen for å svare på spørsmål om korrupsjonen i partiet. Utfallet av møtet ble en pinlig affære. På tross av avsløringer om både korrupsjon og svart finansiering i regjeringspartiet, nektet statsministeren for alle forhold. Rajoy la i stedet all skyld på partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas som på det tidspunktet satt i varetekt. Etter det har PPs parlamentsgruppe blokkert alle forsøk på å få statsministeren inn til nye runder med utspørring. Samtidig er det avslørt en rekke nye forhold som gjør bortforklaringen av korrupsjonen i partiet vanskelig.

Den spanske avisen El Plural presenterte nylig en egen liste over tidligere ministere fra PP som på den ene eller andre måten er involvert skandaler. I følge avisen gjelder dette hele 11 av 14 statsråder fra Josè Maria Aznars tidligere regjering. Sist ut er PPs forhenværende finans- og økonomiminister Rodrigo Rato som 16. april i år ble arrestert i forbindelse med skatteunndragelse, underslag og hvitvasking penger for flere millioner euro.

Les: Tidligere finansminister arrestert

Fra før er partisekretær Ángel Acebes tiltalt for korrupsjon i Gürtel-saken. Den høyt profilerte politikeren var partisekretær i PP fra 2004 til 2008 og hadde tre forskjellige ministerposter under Aznar på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000. I følge tiltalen mot ham skal han ha godkjent utbetalinger fra partiets skjulte partikasse til kjøp av aksjer i et spansk medieselskap.

Også partiets miljøminister i årene 2000 til 2003 og president på Balearene, Jaume Matas, er blant de som står på listen. Matas sitter for øyeblikket i fengsel, dømt for bedrageri, dokumentforfalskning og korrupsjon.

Både Rato og Matas er av statsminister Mariano Rajoy blitt betegnet som store forbilder for Partido Popular. I 2004 sa Rajoy at dersom han kom i regjering ville han bygge den etter modell av Matas regionsregjering på Balearene. Det har heller ikke manglet på komplimenter til Rodrigo Rato, en mann Rajoy gjentatte ganger skal ha omtalt som Spanias beste finansminister gjennom tidene. Rato har også vært høyt ansett utenfor landet gjennom sin rolle som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) i årene 2004 til 2007.

 

Svarte lønnsutbetalinger

I tillegg til de disse sakene er flere andre i partiledelsen enten tiltalt eller anklaget for bedrageri og korrupsjon. Her er både tidligere statsminister José Maria Aznar og Mariano Rajoy involvert. Det regnes som hevet over tvil at begge i egenskap av rollen som partileder har hatt kjennskap til den ulovlige finansieringen av partiet, blant annet knyttet til en gruppe aktører fra det private næringsliv i Spania kjent som Gürtel-nettverket.

Les: PPs korrupsjonssak inn for retten

Både Aznar og Rajoy nekter for at partiorganisasjonen har vært ulovlig finansiert, men har til nå ikke kunnet motbevise påstandene. I tillegg er det lagt frem dokumentasjon som tilsier at de to partilederne selv er blant de som har mottatt svarte bonusutbetalinger fra partiet, penger som blant annet er kommet fra nettopp Gürtel-nettverket.

 

Fallende oppslutning

Ved parlamentsvalget i 2011 fikk Partido Popular godt over førti prosent av stemmene, noe som ga partiet absolutt flertall i Kongressen. De siste årene med korrupsjonsavsløringer og en hard og upopulær linje i sparepolitikken har imidlertid gjort at oppslutningen nå er betydelig redusert. Valgåret 2015 er godt i gang og resultatene fra regionsvalget i Andalucia i mars var nedslående for PP. Regjeringspartiet gikk tilbake med hele 14 prosent og ble valgets store taper.

Etter det har det vært krisestemning i partiet og statsminister Mariano Rajoy har i et forsøk på å redde oppslutningen kommet med nye valgløfter. Nylig lovet han blant annet å skape 800.000 arbeidsplasser i 2016. Den 24. mai er det lokalvalg i de fleste av landets 17 regioner og i november holdes parlamentsvalget.

Foto: José Maria Aznars regjering i 2002 med ring rundt personene som i dag enten er dømt eller under mistanke for bedrageri og korrupsjon, El Plural (Prensa Moncloa).

 

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter