Sier nei til bombing i Syria

Publisert

«Ikke i vårt navn» (No en nuestro nombre) heter den nye spanske oppropet mot Spanias mulige engasjement i krigen i Syria. Både ordfører Ada Colau i Barcelona og ordfører Manuela Carmena i Madrid stiller seg bak initiativet. Det gjør også det nye partiet Podemos. Lørdag 28. november holdes det en markering i Madrid der det tas avstand fra både terrorangrepene til IS i Paris og i Libanon og fra vestens bombing i Syria. Et talsperson for regjeringspartiet Partido Popular kaller oppropet «opportunistisk» og «smålig» og mener Spania er forpliktet til å delta i krigen mot terror.

Politikerne som er med i det nye oppropet frykter at krigen mot Den islamske staten (IS) vil føre til flere voldsspiraler der sivile liv går tapt både i Syria og gjennom nye terrorangrep rundt omkring i verden. Det uttrykkes sterk solidaritet med ofrene for Paris-terroren fredag 13. november. Det påpekes at vestens krig mot terror også fører til sivile tap.

Hva som eventuelt vil bli Spanias rolle i krigen, er imidlertid usikkert. Partido Popular og regjeringen Rajoy har foreløpig ikke villet si ja til å hjelpe Frankrike med militære intervensjoner mot Den islamske staten i utlandet. Frankrikes statsminister Manuel Valls har kommet med en muntlig forespørsel til Spania om hjelp, en anmodning det er ventet vil bli lagt frem offisielt om kort tid.

Situasjonen skaper debatt i Spania. Avisen La Vanguardia trekker paralleller til invasjonen av Irak i 2003. Mens USA og andre allierte forberedte seg på krig, ble det organisert massive demonstrasjoner over hele verden, en motstand som var spesielt sterk blant spanjoler. Spania satt den gang i FNs sikkerhetsråd og deres representanter var i likhet med den store majoriteten av det spanske folk imot invasjonen. Partido Popular og regjeringen Aznar lyttet imidlertid hverken til folket eller FN og støttet invasjonen.

Lørdag 28. november arrangeres det en fredsmarkering (No en nuestro nombre) ved Puerta del Sol-plassen i Madrid der det tas avstand fra både terrorangrepene til IS i Paris og i Libanon tidligere i november og fra vestens bombing i Syria. Det vil også bli holdt markeringer i Cadiz, Zaragoza og Barcelona.

Foto: Forberedelser til Operation Desert Storm, Gulfkrigen 1991.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter