Sette fyr på oksen ikke lenger lov

Publisert

Bystyret i Valencia har vedtatt å forby okseløp med flammer. Den kontroversielle tradisjonen som går ut på at oksens horn utstyres med brennende fakler før den slippes løs i folkemengden vil være forbudt fra og med 30. juni i år. Praksisen betegnes som en «svært alvorlig dyremishandling» som ikke lenger kan aksepteres. Forslaget ble stemt frem av de rødgrønne partiene Compromís, PSOE og Podemos-partiet València en Comú. Det konservative Partido Popular stemte imot.

Flere distrikter i regionshovedstaden Valencia arrangerer hvert år folkefester der de omstridte okseløpene inngår, såkalte «toro embolado» (brennende fakler stukket på toppen av oksens horn).

I følge avisen El País inngår disse løpene i folkefestene i fire bydeler som ligger i utkanten av byen; Benimàmet, Benifaraig, Carpesa og Massarrojos.

Fra og med 30. juni vil det imidlertid være slutt på tradisjonen. Det er de rødgrønne partiene Compromís, det spanske arbeiderpartiet PSOE og Podemos-partiet València en Comú som har stemt frem forslaget.

Partiene har lenge ønsket å sette en stopper for løpene. Etter at de vant kommunevalget i fjor og tok over styringen etter over tjue år med Partido Popular, har de kunnet gjøre alvor av planene og stemme gjennom forslaget.

Les også: Debatt om tyrefekting og okseløp

Det konservative Partido Popular var ikke uventet imot vedtaket. I en uttalelse betegner de forbudet som et «angrep på valensianske tradisjoner».

Det nye byrådet i Valencia har også vedtatt å stanse alle subsidier til tyrefekting og okseløp, samt fjerne pengestøtten til skoler som driver opplæring i tyrefekting. Byrådet har tidligere også foreslått at alle stevner med okser kan arrangeres uten at dyret drepes. I forbindelse med det nye forbudet sier byrådet at de ønsker «en utvikling i retning av en by som er langt mer snill mot dyr».

Les også: Tyrefekting uten å drepe oksen?

Forbudet kommer imidlertid ikke tidsnok til å stanse toro embolado-løpet under folkefesten i Valencia-distriktet Benimàmet. Bydelen har sine arrangementer den 18. og den 24. juni. Det er ventet at løpene vil bli møtt med store protester fra dyrevernaktivister.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter