Santa Faz i Alicante

0
1782

Santa Faz har blitt markert i Alicante i over 500 år. Over 200.000 pleier å delta i denne religiøse festen. Pilgromsferden (romeria), som er en del av markeringen, er den nest største i Spania etterfulgt av Rocio.

Pilgrimmene har møtt frem ved Santa Faz klosteret. Med seg har de en stokk med en rosmarin-kvast på toppen. 15.000 slike stokker har blitt produsert for fiestaen i 2022.

I år begynte feiringen 24. april og går frem til 8. mai.

Santa Faz er den største religiøse feiringen i Valencia-regionen. For å kontrollere massene er nærmere 700 politifolk, sivil-forsvar og brannfolk på vakt disse dagene.

Milagro de la Lagrima – Tårens under

De som går pilgrimsruten markerer et «under» som angivelig skal ha skjedd 17. mars 1489. Det skal over tid ha vært tørke i området, noe som førte med seg mye lidelse i et jordbrukssamfunn. Ved et under skal jomfruens tårer ha brakt vann.

Relikviet – Det hellige ansikt

Under feiringen går folk i prosesjon til kapellet i Santa Faz klosteret. Der vil mange gjerne helt frem til alteret for å ta på ikonet som viser Jesus ansikt. Ikonet er sentralt i feiringen, dette er et relikvie som i følge katolsk mytologi er knyttet til kledet Jesus skal ha tørket seg med da han bar korset under jødenes påskefeiring. Kledet man har i Alicante skal ha kommet hit via Roma hvor det i en periode tilhørte Keiseren Tiberio.

Kapellet pleier å åpne dørene allerede klokken 05.00 for å ta i mot de første pilgrimmene som går ruten i Alicante.

Fyll og søppel

Selv om spanske fiestaer normalt har et religiøst opphav der det for de fleste en god anledning til å ta noen dager fri fra jobb og tilbringe tid med venner og familie. I Alicante er tradisjonen at man samles på San Juan stranden hvor det inntas mye alkohol. Synet av store mengder søppel er vanlig hvert år.