Sánchez advarer Israel: Folkeretten tillater ikke masseevakuering

Publisert

Internasjonal lov tillater ikke den typen masseevakuering som Israel krever på Gazastripen, advarte Spanias fungerende statsminister Pedro Sánchez lørdag, etter at Israel ba innbyggerne nord i den palestinske enklaven om å flykte.

“Israel har rett til å forsvare seg, men alltid innenfor rammene av internasjonal humanitær rett, som ikke tillater evakuering av palestinere fra Gaza, slik FN sier”, sa Sánchez på et møte i sosialistpartiet PSOE i den sørvestlige byen Merida.

“Vi fordømmer fullstendig og uten å nøle Hamas’ terrorangrep i Israel og drapene på israelere, og vi krever at alle israelske gisler og fanger blir løslatt snarest mulig”, sa Sánchez også, samtidig som Israel trapper opp sin respons på Hamas’ blodige angrep i forrige uke, som krevde rundt 1300 menneskeliv.

En massiv gjengjeldelsesbombekampanje rettet mot den islamistiske gruppen har drept mer enn 2200 mennesker i Gaza.

Sánchez beklaget at de siste voldshandlingene har forårsaket “slik uro og ustabilitet i regionen og i verden”, og oppfordret til en løsning som innebærer opprettelsen av en palestinsk stat.

Spanias utenriksminister José Manuel Albares sa: “[Jeg er] bekymret over den humanitære situasjonen i Gaza. Det haster med å beskytte sivilbefolkningen, gi tilgang til nødhjelp og sikre respekt for internasjonal humanitær rett, inkludert løslatelse av gisler.

Sánchez leder en koalisjonsregjering der hans allierte på venstresiden har rettet sterk kritikk mot omfanget av Tel Avivs reaksjon på Hamas-angrepet.

Israels ordre om å evakuere den nordlige delen av Gazastripen har utløst “masseforflytninger” mot den sørlige delen av den palestinske enklaven, opplyste FN søndag.

Israel har advart 1,1 millioner sivile palestinere om å forlate det nordlige Gaza, og en jevn strøm av familier i overfylte biler, lastebiler og eselkjerrer har siden satt kursen sørover.

Advarselen kommer før en forventet bakkeoffensiv en uke etter det dødeligste angrepet i Israels historie.

Talsmenn for det israelske forsvaret har gjentatte ganger sagt at hæren er klar for en bakkeoperasjon, men at de avventer en “politisk beslutning” om tidspunktet.

Spesialstyrker har rykket inn i Gaza og funnet likene av noen av de opptil 150 gislene som Hamas fryktet var tatt som gisler. Israel har sagt at de har identifisert mer enn 120 fanger, mens Hamas har hevdet at 22 har omkommet i israelske luftangrep.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte frontlinjetroppene i sør nær Gaza lørdag, iført skuddsikker vest. “Er dere klare for det som kommer?”, spurte han. “Det kommer mer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter