Nekter passasjerene erstatning etter streik

Publisert

Det irske flyselskapet Ryanair vil ikke gi erstatning utover prisen på billetten til passasjerene som de siste månedene har fått reisene sine kansellert i Spania og andre land i Europa. Det strider med europeiske standarder, mener spanske luftfartsmyndigheter. Selskapet risikerer nå sanksjoner og anmeldelse.

Senest fredag 29. september måtte lavprisselskapet Ryanair kansellere rundt hundre flyavganger i Spania. Årsaken var den pågående konfliktene som selskapets ledelse har med eget kabinpersonale. I Spania alene ble rundt 17.000 passasjerer stående uten fly. For hele Europa var tallet på rundt 50.000. Seks forskjellige land var med i streiken. Foruten Spania, ble det aksjonert i Portugal, Holland, Belgia, Italia og Tyskland. I de tre siste landene skal også pilotene ha streiket.

I følge El País gir Ryanair ingen kompensasjon til passasjer i Spania, utover prisen på billettene. Det strider med europeiske standarder. I følge den spanske avisen skal erstatningen i slike tilfeller ligge på mellom 250 og 600 euro, avhengig av lengden på flyturen. Erstatning gis i alle tilfeller der flyavgangene er kansellert mindre enn to uker før avreisedato. Ryanair skal ha sendt ut en mail til sine passasjerer tre dager før streiken. Det samme skjedde under selskapets streik i juli.

Fra ledelsen i Ryanair heter det at streiken blant de kabinansatte ikke er selskapets ansvar. Årsaken til konflikten er at de ansatte vil ha ordinære arbeidsavtaler på linje med andre flyselskaper og ikke dagens avtaler der rettighetene til lønnsmottakerne er ansett som minimale.

I Spania ønsker de kabinansatte arbeidskontrakter etter spansk lovgivning og ikke irske lover som i dag, der den enkelte lønnsmottaker er pålagt å jobbe som selvstendig næringsdrivende hos en underleverandør av selskapet.

 

Ikke ansvarlige

Ryanair begrunner avviket fra regelen om erstatning med at streiken er en «eksepsjonell omstendighet» som ikke er selskapets ansvar. Erstatning kan derfor ikke gis.

Det spanske luftfartsdirektoratet AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) er ikke enige i tolkningen. Det statlige organet (underlagt landets samferdselsdepartement) har foreløpig ikke sagt hvilke sanksjoner som eventuelt vil bli tatt i bruk mot selskapet. Ryanair risikerer imidlertid både sanksjoner og anmeldelse.

Streiken fredag 28. september førte til kanselleringer over hele Spania, inkludert flyplassen i Alicante der ti fly ble innstilt. Også reisende til og fra Palma på Mallorca måtte se seg om etter andre løsninger etter at 14 flyavganger ble kansellert. I hele Europa ble ca. 250 flyavganger innstilt.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter