Rettsordre om å henge opp portrett av Franco-alliert

Publisert

Jose Manuel Albares’ løfte om å fjerne Franco-symboler blokkeres etter at retten har beordret at portrettet av general Francisco Gómez-Jordana y Sousa skal henges opp igjen.

Den spanske utenriksministeren Jose Manuel Albares vil anke en dommers ordre om å henge opp et portrett av Franco-politikeren general Francisco Gómez-Jordana y Sousa i departementet sitt.

Domstolens avgjørelse er en utfordring for den kontroversielle loven om demokratisk minne fra 2022, som statsminister Pedro Sánchez har gått i bresjen for, og som gir juridisk støtte til en rekke anti-Franco-initiativer, inkludert fjerning av Franco-symboler.

Innsigelsen mot fjerningen av portrettet ble ledet av generalens barnebarn, advokaten Íñigo Gómez-Jordana. Retten ga ham medhold i at kunstverket ikke hadde blitt fjernet fra diplomatskolen Sousa grunnla, uten at en korrekt prosedyre var blitt fulgt.

I dommen heter det at departementet “ikke hadde iverksatt en minimumsprosedyre for å verifisere dataene, og heller ikke hadde gitt den berørte parten noen mulighet til å fremlegge bevis”, og det ble lagt til at det var “en vesentlig mangel som bryter med de grunnleggende reglene for administrativ saksbehandling”.

Da Albares tiltrådte i juli 2021, forpliktet han seg til å fjerne alle spor etter Francisco Franco fra sitt departement og sine diplomatiske representasjoner. Han har sørget for å legge mer enn tusen gjenstander i møllpose, inkludert våpenskjold, portretter, servise og et veggmaleri.

Departementet forsvarte beslutningen om å fjerne kunstverket med at portrettet ikke var i samsvar med den nye loven, som sier at “portretter … av militært personell og ministre med tilknytning til militæropprøret eller diktaturets undertrykkende system ikke skal være synlige”, og derfor “ikke kan vises på representative steder, og særlig ikke på kontorer eller andre rom for høytstående tjenestemenn, felles bruksområder eller områder med offentlig tilgang”.

Han fjernet portrettene av tre frankistiske utenriksministre – Juan Beigbeder Atienza, Ramón Serrano Suñer, Francos svoger, og José Félix de Lequerica.

Albares’ kritikere har antydet at han er for entusiastisk i sin Franco-utrenskning, og en juridisk ekspert i El Confidencial har sagt at Albares gikk rundt på diplomatskolen og i departementet og pekte på malerier og ga ordre om å fjerne dem til kjelleren.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter