Rekordvarmt vann i havet denne sommeren

Publisert

Høye sommertemperaturer kom tidlig i år og fortsettelsen av hetebølger er to av faktorene som driver temperaturen i sjøen til nye rekorder.

Selv om termometeret i Alicante og Malaga knapt viser noen forskjell, og begge byene har nådd over 40 grader celsius i løpet av de påfølgende hetebølgene som har rammet Spania denne sommeren, varierer temperaturen på vannet langs kysten med opptil 8 grader. En situasjon som kan virke unormal ettersom begge byene ligger ved Middelhavskysten. Det er imidlertid ikke noe uvanlig.

Klimatologisjef José Ángel Núñez Mora ved det statlige meteorologiske byrået opplyser at de konstante hetebølgene har ført til at den gjennomsnittlige overflatetemperaturen – 30 km fra kystlinjen – i spanske kystområder er 24,6 grader, “den høyeste som er registrert i spanske kystfarvann siden minst 1940, og som overgår rekordene fra 2015 og 2022”.

“..et historisk høyt nivå”

Derfor er Middelhavet “på et historisk høyt nivå”, sier Núñez Mora, som imidlertid forklarer at det er store forskjeller mellom enkelte områder av det nasjonale territoriet, slik det er mellom Balearene (havområdet mellom kysten av Valencia, Tarragona, Mallorca og Ibiza) og Alboran, den vestligste delen av Middelhavet som omslutter kysten av Malaga.

Kaldt vann fra Atlanterhavet

Slik sett fører utvekslingen av vannmasser til betydelige avvik i målingene. Et av stedene der dette fenomenet kan observeres, er ved Gibraltarstredet, der Atlanterhavet med sitt kaldere vann kommer i kontakt med Middelhavet, sier David Gras, forsker ved El Campello Institute of Coastal Ecology og doktor i biologi, til EFE.

Dette avkjølingsfenomenet oppstår, ifølge eksperten, “fordi vannet som kommer inn i Middelhavet fra Atlanterhavet, kommer fra overflaten, mens vannet som går ut i havet, kommer fra dypet”.

“I områdene nærmest der utvekslingen finner sted, det vil si Alboranhavet, er effekten av atlanterhavsvannet større, og det er grunnen til at vanntemperaturen i dette området er lavere”, sier Gras, som legger til at vannet i nærheten av Valencia-regionen er varmere fordi “det kommer tilbake” etter å ha krysset en stor del av Middelhavet.

Núñez påpeker på sin side at avkjølingen som følge av at atlanterhavsvannet “ikke når Balearene”, og legger til at “det er derfor klimaet i dette området vanligvis er varmere enn i kystområdene lenger sør, selv om vannet i det andalusiske Middelhavet også er varmt når østavinden dominerer”.

Etter den nye temperaturrekorden som ble registrert i juli måned i Alicante, tyder alt på at det historiske maksimumet på 29,94 grader i vannet rundt Valencia vil bli overskredet i august, noe som går tilbake til 11. august i fjor på en dag da den høyeste temperaturen i Balearene også ble overskredet med fire tiendedeler av en grad, med 29,3 grader, det høyeste tallet som er registrert siden samme måned i 2003.

Forskeren fra Institute of Coastal Ecology mener at denne “uvanlige økningen” skyldes “kontinuiteten i hetebølgene, som overføres fra atmosfæren til hydrosfæren, noe som skjer både i sommer og i fjor sommer”.

Den stadig tidligere ankomsten av sommervarmen påvirker også dette fenomenet, ettersom vannet varmes opp “i begynnelsen av sommeren og ikke lenger på slutten”, forklarer Gras, slik at “denne vanntemperaturen overføres i minst tre måneder”.

Miljømessige endringer

Den nesten vanlige vanen med at rekorder og historiske temperaturtall blir slått år etter år, gjør at fenomener som ikke er vanlige, og som har store konsekvenser for miljøet og økosystemene, blir tatt for gitt.

Økningen av vanntemperaturen med noen grader er ikke bare et spill med tall og statistikk, men betyr også at forholdene i havet har endret seg gjennom årene og at havet har blitt “tropisk”, noe som fører til “miljøendringer som overføres til livet og organismene i havet”.

Livet i havet kan bli truet av “invasive eksotiske arter som lever i subtropiske områder, i varmere hav, og som kan komme hit med strømmer og tilpasse seg perfekt fordi temperaturen i havet gjør det mulig for dem å overleve, og dermed utgjøre en konkurrent til den opprinnelige faunaen, som de kan fortrenge”, advarer forskeren.

I tillegg til disse effektene på det biologiske mangfoldet er det også indirekte endringer, for eksempel erosjon av kystlinjen forårsaket av kalde dråper og stormer som ifølge Gras skyldes “overdreven oppvarming av vannsøylene”.

På samme måte vil DANA-ene som er typiske for Middelhavsområdene på halvøya øke i hyppighet og styrke på grunn av større fordampning av sjøvann, noe som medfører mer energisk nedbør og dønninger.

Dermed konkluderer han med at det snart vil være over 30 grader i havet utenfor Valencias kyst og over 20 grader i de vestligste farvannene og i nærheten av Gibraltarstredet i landet, noe som vil redusere den stadig mindre forskjellen mellom temperaturene som termometrene viser ute og inne i vannet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter