Reiser på Opiums-ferie til Spania

Publisert

Spania er verdens største produsent av opium. 113 tonn med lovlig morfin produseres her hvert år. Dette fører også til en uønsket form for “narko-turisme”.

Folk reiser fra hele Europa og resten av Spania for å “gå på slang” i valmue-åkre i Albacete og Toledo, omtrent midt i Spania. Flere turister har blitt funnet døde i tilknytning til denne noe spesielle ferie-aktiviteten.

Papaver somniferum, ett selskap produserer hvert år rundt 113 tonn morfin fra valmuer i Spania. Selskapet eies av 80 år gamle Juan Abelló. I følge Forbes er han Spanias sjette rikeste med en formue på over 2.5 millioner Euro. Abelló er en venn av Spanias forrige kong Carlos, de skal ofte gå på jakt sammen. Abelló arvet bedriften fra sin far som etablerte firmaet like etter slutten på den spanske borgerkrigen, under General Francos diktatur.

Utstyrt med pinner påmontert et barberblad gjør de små snitt i valmuenes svulmende knopper. Det er den hvite sevjen som siger ut de er på jakt etter. Den kan høstes og skrapes av når den er tørr.

En 20 år gammel irsk statsborger døde i 2019 etter å ha høstet og inntatt hjemmelaget opium i Toledo. Tidligere har man registrert et dødsfall hvor en 32 år gammel italiensk mann. Han ble funnet død inne på en gård som dyrket valmuer i Albacete.

Ett selskap har monopol

Siden 1986 har et privat selskap, Alcaliber, vært eneste med lisens fra det spanske helse-departementet til å kontrollere dyrkning av valmuer og produsere narkotikumet opium fra disse. Det er 528 lovlige valmue-åkre i Spania. Hvor de ligger er i utgangspunktet hemmelige men i praksis er det umulig å skule disse enorme røde åkrene.

Tilreisende fra hele Europa bruker sommerferien til å reise til områdene disse dyrkes. De sniker seg inn med sine hjemmelagede verktøy for å “snitte” blomstene og med det få tak på råstoffet for å lage heroin. De som gjør dette er både brukere og folk som skal selge stoffet videre.

Bak gjerder

Åkrene skal i teorien være utilgjengelige for folk flest. Det er vektere som passerer områdene hvor plantene gror. Men vinden sprer frøene og det er også mange valmuer som vokser utenfor disse lovlige åkrene.

Likevel har man tatt flere “narko-turister” over årene. I 2014 ble en mann fra Portugal tatt med 81 gram i en åker som tilhører Alcaliber. I 2011 ble to menn fra Italia tatt i en åker. De var utstyrt med knebeskyttere så de kunne krype rundt uten å bli sett. Dette fungerte åpenbart ikke godt nok. Men de hadde høstet 84 gram som de hadde lagret i en tom Coca Cola-flaske.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter