Regjeringen støttes av FN mot lover om “alternativ historie”

Publisert

FN-kommisjonen som arbeider med å oppklare forsvinninger av mennesker, uttrykker i en rapport alvorlig bekymring for de såkalte “konsensuslovene” som er presset gjennom av flere spanske regioner styrt av Partido Popular og Vox. Lovene, som tar sikte på å motvirke den statlige loven om demokratisk hukommelse, truer med å hvitvaske eller helt ignorere alvorlige overgrep under Francos diktatur, ifølge FN.

FN-rapporten er lagt frem etter at den spanske regjeringen har bedt om en internasjonal gjennomgang av de omstridte regionale lovene. Rapporten slår fast at lovene undergraver Spanias internasjonale forpliktelser i henhold til internasjonal menneskerettighetslovgivning. Dette fordi de såkalte konsensuslovene sies å slette minnet om alvorlige forbrytelser begått av Francoregimet.

Samtykkelovene diskuteres, og er i noen tilfeller delvis vedtatt, i regioner der Partido Popular og Vox styrer, blant annet i Valencia, Aragon og Castilla y León. Kritikerne ser dem som et forsøk på å nøytralisere den statlige loven om demokratisk minne, som har som mål å gi oppreisning til ofrene for Francoregimet.

FN-rapporten fremhever hvordan de regionale lovene unngår å nevne eller fordømme Franco-diktaturet, og hvordan de kan gjøre det vanskeligere å få klarhet i hva som skjedde med ofrene. FN-organisasjonen advarer om at de autonome regionenes initiativ risikerer å bryte med statens forpliktelse til å forsvare menneskerettighetene.

Den spanske regjeringen, ved ministeren for territoriell politikk og demokratisk minne, Ángel Víctor Torres, har gått til offensiv mot de såkalte konsensuslovene. Det er bedt om en juridisk uttalelse som forberedelse til en planlagt henvisning av de regionale lovene til forfatningsdomstolen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter