Regional nasjonalisme: Politi på valensiansk

Publisert

I Valencia, Spanias tredje største by, må de fra nå av være minst en politimann på hvert skift som snakker valensiansk.

I tillegg har man åpnet opp for at man fra nå av kan utstede det spanske identitetskortet, DNI, på det samme språket Valensiansk.

Valenciansk er ganske likt Katalansk men nesten helt forskjellig fra ordinært Spansk, Kastillansk. I etterkant av finanskrisen så man at regional nasjonalisme har fått ny grobunn. Det mest ekstreme resultatet så man i Katalonia.

I Valencia regionen styrer nå sosialistpartiet PSOE med støtte fra ganske ekstreme venstrenasjonalister. Det er nå krav til alle ansatte i offentlig sektor, inkludert lærere og sykepleiere, at de må kunne snakke og skrive på valensiansk for å kunne arbeide her.

Valensiansk har også fått langt større plass i skolen og har i mange kommuner erstattet vanlig spansk som hovedmål. Dette til stor frustrasjon fra foreldre og elever. De som vil studere på universitet i andre deler av Spania risikerer å ikke komme inn på grunn av for lavt skriftlig nivå på vanlig spansk, Kastillansk. Foreldre til barn fra andre deler av Spania og andre land har ikke muligheten til å hjelpe barna med lekser på valensiansk og føler seg ekskludert og mindre velkomne.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter