Razzia av Partido Popular, deres revisor og tilknyttede firmaer

Publisert

Over 35 millioner Euro kan være “forduftet”. Etterforskningen av korrupsjon hos regjeringspartiet Partido Popular førte torsdag 20. april til en ny runde med razziaer og arrestasjoner. En omfattende politiaksjon ble gjennomført i Madrid der en rekke firmaer knyttet til partiet fikk kontorene gjennomsøkt. Samme dag ble sjefen for OHL arrestert, et av Spanias største entreprenørfirmaer. Fra før er PPs tidligere regionspresident i Madrid fengslet.

Korrupsjonen som nå er under opprulling i Madrid handler om hvordan regjeringspartiet Partido Popular skal ha latt seg bestikke av en rekke store firmaer i Spania. Pengene skal være betalt i form av ulovlige kommisjoner (godtgjøring for kommisjonær) og gjennom overprising på kontrakter og oppkjøp av firmaer.

På denne måten skal millioner av euro ha gått til finansiering av partiet og til berikelse av enkeltpersoner. Flere av de involvert har vært under etterforskning i flere år, enkelte er allerede dømt i andre saker. Parallelt med de nye avsløringen går partiets største korrupsjonsskandale, den såkalte Gürtel-saken, der blant annet Spanias statsminister og PP-leder Mariano Rajoy er blitt bedt om å forklare seg.

Les om andre korrupsjonssaker i PP:

Statsministeren må i retten og forklare seg om korrupsjon

Finansminister drev med hvitvasking

PP-korrupsjon inn for retten

 

PP-topp arrestert i Madrid

En av de hodetiltalte i den nye saken (Operación Lezo) er PPs tidligere regionspresident i Madrid, Ignacio González. Onsdag 19. april ble González arrestert sammen med sin bror og en rekke andre personer, mistenkt for korrupsjon.

Les også: PP-topp arrestert i Madrid

Opposisjonspartiene i den spanske kongressen anslår at 35 millioner euro av offentlige midler er kommet på avveie under González´ ledelse. Tapet skal være knyttet til uklare investeringer i Brasil, der et firma skal være kjøpt opp til grov overpris og der man mistenker at deler av midlene har gått til finansiering av PP og til berikelse av den tidligere regionspresidenten og hans nettverk.


Razzia hos “PPs” firmaer

Da González ble pågrepet i Madrid, ventet man flere nye arrestasjoner og razziaer. De kom dagen etter.

Torsdag 20. april gikk politiet til aksjon mot hovedkontoret til en rekke større firmaer i Madrid. I følge avisen El Mundo er det snakk om konsulent- og revisjonsselskapet Pricewaterhousecoopers (PwC), konstruktøren OHL (et av Spanias seks største byggefirmaer), samt informasjonsteknologiselskapene Indra, Licuas og Saerco.

Alle selskapene skal ha fått store kontrakter gjennom PP-politikere i Madrid-regionen.

 

Korrupsjon satt i system

I den ulovlige finansieringen av regjeringspartiet skal nevnte entreprenørfirma OHL (Obrascón Huarte Lain) være blant de hovedmistenkte. Den 20. april ble selskapets administrerende direktør Javier López Madrid arrestert i Madrid, mistenkt for å ha betalt PP ulovlige kommisjoner for 1,4 millioner euro.

López Madrid ble tatt på flyplassen i Madrid, etter å ha fått en henstilling om å innfinne seg i Spania etter å ha oppholdt seg i London.

Et nettverk av aktører i spansk politikk og næringsliv er i ferd med å avtegne seg, en omfattende korrupsjon satt i system med forbindelseslinjer mellom en rekke PP-politikere og Spanias økonomiske elite.

Et eksempel er nevnte López Madrid, som er svigersønnen til Francos siste økonomiminister Juan Miguel Villar Mir, en mann som i sin tid opprettet Grupo Villar Mir som eier OHL og som har vært under etterforskning i PPs største korrupsjonssak, Gürtel-saken.

Les også: Åtte nye tiltalte i Bárcenas-saken

López Madrid ble tidligere i år dømt til seks måneders fengsel for underslag som rådgiver for banken Caja Madrid. I samme sak er Partido Populars tidligere finansminister Rodrigo Rato dømt til fire års fengsel.

Les også: Eks-finansminister fikk 4 års fengsel 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter