Rasistisk fotball-supportere dømt til fengsel

Publisert

Tre Valencia-supportere har blitt dømt til åtte måneders fengsel for hatkriminalitet mot Real Madrids Vinícius Júnior, i det La Liga beskriver som den første dommen knyttet til rasistiske tilrop på en fotballkamp i Spania.

Dommen går tilbake til en kamp i mai i fjor, der flere Valencia-fans slengte rasistiske skjellsord mot den brasilianske fotballspilleren. Kampen ble stoppet i flere minutter da Vinícius pekte på en Valencia-supporter på tribunen og fortalte lagkameratene sine at mannen hadde kalt ham ape og gestikulert som en ape.

Bilder av Vinícius på Valencia-banen, med tårer i øynene, skapte raskt overskrifter verden over, og satte søkelyset på spansk fotballs mangeårige manglende evne til å takle rasisme. Mens Valencia valgte å bortvise supporterne fra stadion, lovet Vinícius å kjempe videre. “Jeg kommer til å kjempe mot rasistene til siste slutt”, sa han.

Mandag, mer enn ett år senere, kunngjorde La Liga at tre personer hadde blitt dømt for de rasistiske skjellsordene. De hadde blitt dømt til åtte måneders fengsel, to års stadionforbud og til å betale saksomkostningene. De ble også dømt til å lese opp et brev der de ba Vinícius, La Liga og Real Madrid om unnskyldning, legger ligaen til.

En avtale som ble inngått under etterforskningen reduserte straffen med en tredjedel; dersom personene ikke hadde samarbeidet, ville de ha blitt dømt til 12 måneders fengsel og tre års stadionforbud, ifølge La Liga.

Det er ikke sikkert at de tiltalte faktisk må sone i fengsel; i Spania fører en fengselsstraff på mindre enn to år for ikke-voldelige forbrytelser vanligvis ikke til fengselsstraff, med mindre lovbryteren har et tidligere rulleblad.

Mandag beskrev La Liga dommen som “gode nyheter”, og sa at den “sender en klar beskjed til de som går til et fotballstadion for å fornærme, om at La Liga vil identifisere dem, anmelde dem og at det vil få strafferettslige konsekvenser”.

Dommen kom etter at La Liga, Real Madrid og Vinícius brakte saken inn for retten, heter det i en uttalelse. “Dette er den første dommen av sitt slag i Spania.”

La Liga sa at de gjentatte ganger hadde bedt om at spansk lov skulle endres for å gi ligaen makt til å sanksjonere klubber, fans eller spillere for hatefull oppførsel, i stedet for bare å være avhengig av å rapportere slik oppførsel til myndighetene. I løpet av de to siste sesongene har La Liga anmeldt 16 tilfeller av rasistiske ytringer mot Vinícius til spansk påtalemyndighet.

Presidenten i La Liga, Javier Tebas, som kom i hardt vær for ikke å ha kritisert rasismen i Valencia, gjentok mandag kravet om sanksjonsmuligheter for å “få fart på kampen mot rasisme”.

Han uttalte følgende “Jeg forstår at det kan være en viss frustrasjon over at det tar så lang tid før disse dommene blir avsagt, men dette viser at Spania er et land som garanterer rettslig integritet.”

Esteban Ibarra, som leder Spanias bevegelse mot intoleranse, rasisme og fremmedfrykt, beskrev dommen som “gode nyheter” for landet. “Budskapet er høyt og tydelig”, sa han. “Dette er en forbrytelse, og gjerningsmennene vil bli stilt for retten.”

Dommen kommer flere måneder etter at Vinícius avslørte de personlige følgene av mange år med rasistiske fornærmelser, og fortalte journalister at de systematiske angrepene han hadde blitt utsatt for på mer enn ti spanske fotballbaner, stadig hadde tæret på lysten til å spille fotball.

Det var en oppsiktsvekkende innrømmelse fra en spiller som ble kåret til sesongens spiller i ligaen, og som er en av favorittene til å vinne Ballon d’Or senere i år.

Ibarra beskrev mandagens domfellelser som en start, og pekte på flere andre pågående etterforskninger, blant annet av fire personer som er anklaget for å ha hengt opp en avbildning av Vinícius fra en bro i Madrid i fjor, noe Ibarra beskrev som en gest som minnet om Ku Klux Klan. “Jeg håper å se en enda strengere dom i den saken”, sa han. “Men dagens nyhet er bra for fotballen. Det er gode nyheter for kampen mot rasisme og gode nyheter for forsvaret av menneskerettighetene.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: