Rajoy (PP): «Spania er ikke korrupt»

Publisert

«Spania er ikke korrupt. La oss ikke generalisere». Det var budskapet statsministrer Mariano Rajoy kom med i Kongressen dagen etter at landets helseminister Ana Mato trakk seg på grunn av korrupsjonsanklager. Helseministeren er den tredje av Partido Populars toppolitikere som på kort tid felles av korrupsjon. Regjeringspartiet har lagt frem forslag til to nye lover som skal gjøre slutt på landets korrrupsjonsproblemer, men sliter med troverdigheten grunnet partiets egen fortid.

Mariano Rajoy har siden Partido Popular vant parlamentsvalget i slutten av 2011 vært hjemsøkt av partiets egne korrupsjonsskandaler. Avsløringene om ulovlig finansiering, doble regnskaper, bestikkelser og svarte bonusutbetalinger til partiledelsen har gitt partiet et tvilsomt rykte og gjort at oppslutningen de hadde for tre år siden i følge meningsmålingene er redusert til nær det halve. Listen over tidligere ministere, provinspresidenter, ordfører og andre folkevalgte fra partiet som i dag enten står tiltalt i en sak eller allerede er dømt for korrupsjon er lang. Sist ut til å rammes av partiets tvilsomme fortid er helseminister Ana Mato som onsdag 26. november trakk seg på grunn av sin rolle i den såkalte Gürtel-saken.

Les også: Helseministeren går av etter korrupsjonsanklager

Samtidig forsøker statsministeren å fronte en anti-korrupsjonskampanje i Kongressen der det blant annet er fremmet en ny lov om gjennomsiktighet i landets politiske system og forvaltning. At partiet må ta ansvar og gjøre noe med problemet korrupsjon har også regjeringen forstått. Statsministerens troverdighet settes imidlertid til stadighet på prøve, ettersom den ene sentrale personen i partiet etter den andre settes ut av spill på grunn av nettopp korrupsjon.

Tre av partiets regnskapsførere står i dag tiltalt for forskjellige forhold i Gürtel-saken. Det gjør også partiets tidligere partisekretær Ángel Acebes og minister i regjeringen Aznar på 1990- og 2000-tallet. I tillegg står Rodrigo Rato som ikke bare var finansminister i samme regjering men som også har vært sjef for Det internasjonale pengefondet tiltalt i to andre bedragerisaker knyttet til det spanske bankvesenet der han de siste årene har hatt en sentral rolle. Disse to får nå følge av eks-helseminister Ana Mato, mens partiets tidligere miljøminister Jaume Matas allerede er dømt og fengslet.

De to siste dagene har regjeringen debattert sine anti-korrupsjonstiltak i Kongressen. Dagen etter helseministerens avgang åpnet statsminister Rajoy sitt innlegg med en oppfordring om ikke å generalisere problemet. Men som ved tidligere anledninger blir debatten gjerne preget av regjeringpartiets egne skandaler. Når partiet fremdeles ikke har tatt et oppgjør med egen korrupsjon forblir partiets troverdighet svekket. Torsdag 27. november ble det vanskelig å komme rundt helseministerens ferske avgang. Lederen for opposisjonen, sosialdemokratenes Pedro Sánchez (PSOE), sin åpningsreplikk til statsministeren var da også som forventet: «Det er kanskje ikke den beste dagen for dem til å snakke om korrupsjon».

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter