Putin startet formuen i Torrevieja

Publisert

Vladimir Putin skal ha plassert penger i eiendom i Torrevieja fra tiden før han ble Russlands president. Det fremgår av en ny BBC-dokumentar om Putin og hans antatte formue på 40 milliarder dollar. Formuen skal ha blitt bygget opp på 1990-tallet da han hadde verv under ordførerembete i Sankt Petersburg. Beskyldninger om korrupsjon har siden det hengt ved den russiske presidenten. Nylig ble han også navngitt i en britisk etterforskningsrapport som mannen som mest sannsynlig ga klarsignalet til drapet på Alexander Litvinenko i 2006.

Investeringene som Putin skal ha gjort i Torrevieja var noe mer enn en beskjeden russisk datsja. Allerede i 2000 var saken kjent om hvordan den russiske presidenten på begynnelsen av 1990-tallet overførte store beløp til selskaper i Spania. Spanske aviser skrev den gang om korrupsjonsavsløringene som ble anført mot Putin i hjemlandet. Den kjente russiske avisen Novaja Gazeta var kommet over opplysninger om at Putin under sine embeter i Sankt Petersburg i perioden 1993 til 1995 hadde overført penger til selskaper i Spania og Finland for mer en tre millioner dollar.

Blant annet skal det ha blitt investert i leiligheter i feriebyen Torrevieja syd på Costa Blanca. I følge opplysninger fra aktører innen spansk eiendomsbransje kjøpte firmaet Trust-20 som Vladimir Putin stod bak mer enn tretti leiligheter i urbanisasjonen La Paloma.

Fra da av skal den nåværende russiske presidents formue ha blitt bygget opp. Samtidig gikk Vladimir Putin fra å jobbe i kulissene i Sankt Petersburg til å bli en viktig person i kretsen rundt Boris Jeltsin. Senere i 1999 sørget den daværende russiske presidenten for at Putin ble Russlands statsminister. Jeltsin annonserte samtidig at han anså ham som en naturlig etterfølger til presidentembete, et verv Putin tok over samme år og holdt frem til 2008 og igjen fra 2012 og frem til i dag (Dmitrij Medvedev var president fra 2008 til 2012. Putin var da tilbake i jobben som statsminister, før han igjen byttet roller med Medvedev og ble president på nytt).

I følge en ny BBC-dokumentar er Putins formue i dag vokst til svimlende 40 milliarder euro (nærmere 350 milliarder kroner). Han er aldri blitt dømt for korrupsjon og alle opplysninger som stiller ham i et dårlig lys har en tendens til å bli benektet i Kreml. I dokumentaren settes det imidlertid spørsmålstegn ved hvordan en mann kan være politiker på heltid og samtidig bygge opp en slik formue.

Putin har flere ganger vært i søkelyset til andre lands myndigheter, blant annet i EU og i USA. I dokumentaren fra BBC fremgår det at den russiske presidenten betegnes som “korrupt” av US Treasury (USAs finansdepartement). Nylig ble han også navngitt i en britisk etterforskningsrapport som mannen som mest sannsynlig ga klarsignal til drapet på Alexander Litvinenko i 2006, en tidligere KGB-agent som i følge spanske politirapporter blant annet skal ha lekket informasjon om Putins kobling til russisk mafia i Spania.

Les også: Litvinenko-drapet: Skulle vitne i Spania

 

Foto: Vladimir Putin sammen med Dmitrij Medvedev i 2008, de to som siden 1999 har byttet på rollene som president og statsminister i Russland.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter