PSOE-topper tiltalt i bedragerisak

Publisert

To tidligere ministere fra sosialistpartiet PSOE, Manuel Chaves og José Antonio Griñán, er tiltalt i den såkalte ERE-saken i Andalucia. Begge har vært regionspresidenter i Andalucia og er tiltalt for irregulære forhold i forbindelse med tildelingen av subsidier til det private næringsliv. De to har hatt høytstående verv i partiet i en årrekke og satt begge i regjeringen til statsminister Felipe González på 1990-tallet.

Rettens beslutning om tiltale av de to tidligere regionspresidentene kommer på et svært uheldig tidspunkt for PSOE – bare en drøy måned før regionsvalget 22. mars. Dommeren i saken har imidlertid ventet med å kalle inn til avhør til april for ikke å påvirke valgkampen for mye. I tillegg til de to tidligere ministerne er tre andre medlemmer av partiets tidligere regionsregjering tiltalt i saken.

 

ERE-saken:

Caso ERE som den gjerne kalles på spansk handler om svindling av offentlige midler i et pensjons- og lønnsutbetalingsfond opprettet av PSOEs regionsregjering i Andalucia i 2001. Fondet skulle brukes til å hjelpe firmaer som slet økonomisk med å finansiere avskjedigelse og førtidspensjonering av ansatte (Expediente de Regulación de Empleo). I 2011 kom det imidlertid frem gjennom etterforskning at fondet var blitt misbrukt og millioner av euro hadde gått til firmaer og enkeltpersoner som ikke hadde krav på penger. Frem til 2011 skal 721 millioner euro av offentlige midler ha blitt budsjettert til utbetalingene fra et fond som totalt skulle være på 1,2 milliarder euro. Man regner med at minst 150 millioner euro er gått til spille gjennom svindel og korrupsjon.

Foto: Manuel Chaves (t.v.) og José Antonio Griñán fra Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter