“Protestpartiet” vant i Barcelona

Publisert

Los Indignados og Podemos har under felles valgliste (Barcelona en Comú) vunnet lokalvalget i den katalanske hovedstaden. Den nye ordføreren heter etter alt å dømme Ada Colau og tar over for dagens konservative leder Xavier Trias (CiU). Colau blir i så fall den første kvinnelige ordføreren i byens historie og den første fra protestbevegelsen 15-M og indignerte spanjoler til å lede en offentlig administrasjon i Spania. Ada Colau ble først kjent gjennom sitt engasjement for Spanias mange gjeldsofre etter finanskrisen og arbeidet med å stanse husutkastelser.

Valgseieren til den nye partialliansen Barcelona en Comú og partileder Ada Colau er et av de første klare eksemplene på at politiske endringer er underveis i Spania. Veteranene Partido Popular og PSOE kan etter regions- og kommunevalget søndag 24. mai ikke lenger regne med å dominere spansk politikk slik de har gjort siden begynnelsen av 1980-tallet.

Barcelona en Comú (Barcelona i fellesskap) ledes av Ada Colau og består av forskjellige partier på venstresiden i spansk politikk, deriblant det nye partiet Podemos (De andre medlemmene i alliansen er miljøpartiene Equo og Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), venstresamarbeidet Esquerra Unida i Alternativa (EuiA) samt det radikale Procés Constituent).

Partiet ble dannet rett før valget og fikk over 25 prosent av stemmene, det klart største partiet i Barcelona. Konservative Convergència i Unió (CiU), som på regionsnivå de siste årene har kjempet for Catalonias uavhengighet fra Spania, tapte terreng og ble nummer to med bare 22 prosent av stemmene. Bak der kom sentrum-høyre-alternativet Ciudadanos (Ciutadans) med 11 prosent av stemmene.

Les også: Sensasjonen Podemos

Foto: Ada Colau og organisasjonen for gjeldsofre Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH) under en demonstrasjon i Barcelona i 2013.

 

 

 

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter