Protest mot okseløp endte i steinkasting

Publisert

Det beryktede okseløpet «Torneo del Toro de la Vega» i byen Tordesillas i Nord-Spania endte i år med steinkasting mellom deltakere og aktivister. Okseløpet som går ut på at en forvirret okse slippes løs, jaktes ned og drepes med spyd regnes som ett av de mest brutale i Spania. Da årets arrangement ble forsøkt stoppet av aktivister, kom det til konfrontasjoner. Flere kom til skade og en dyrevernaktivist måtte sendes til sykehus etter å ha blitt truffet av stein. Et forslag om å forby arrangementet ble i fjor nedstemt av regjeringspartiet Partido Popular.

Okseløpet Toro de la Vega skal ha foregått i Tordesillas i mer enn 500 år og går ut på at en terget okse jages gjennom byens gater og ut i et åpent område. Rundt et hundretals utvalgte matadorer (noen til fots, andre til hest) forsøker så med spyd å drepe oksen. Dersom dyret klarer å komme seg unna får det lov til å leve, noe som ikke skjedde i år og som angivelig bare har forekommet to ganger de siste tjue årene.

Arrangementet er svært kontroversielt og møter motstand fra hundrevis av aktivister som hvert år reiser til Tordesillas for å demonstrere.

Under årets stevne som ble arrangert tirsdag 16. september skal rundt hundre av demonstrantene ha stilt seg opp og sperret inngangen til området der oksen skulle drepes. Det skal ha ført til konfrontasjoner og steinkasting mellom demonstranter og lokalbefolkningnen, der en aktivist ble truffet i hode og måtte sendes til sykehus. Arrangementet ble ikke stoppet, men måtte utsettes med en halvtime. Okseløpet er fremdeles lovlig og får derfor politibeskyttelse.

I forbindelse med fjorårets stevne kom opposisjonspartiene Izquierda Plural og PSOE med et forslag i Kongressen i Madrid om å forby denne typen arrangementer. Saken var til behandling i landbrukskomiteen, men ble avvist av representanter fra regjeringspartiet Partido Popular. Spørsmålet er også tatt opp i EU, men uten at det har ført til et forbud. I en uttalelse fra EU-kommisjonen heter det at okseløp og tyrefekting (som også arrangeres i Syd-Frankrike og Portugal) er å definere som «kulturelle tradisjoner» som hører til det enkelte medlemslands ansvarsområde og som EU ikke har myndighet til å bestemme over.

Motdemonstrasjon
Lørdag 20. september arrangerte tilhengerne av okseløpet i Tordesillas en motdemonstrasjon, der aktivistene som forsøkte å stoppe årets stevne ble kritisert for å «overreagere». Rundt to tusen mennesker skal ha gått i tog gjennom byens gater med krav om at drap av dyr for underholdning må respekteres.

Tyrefekting og okseløp fikk i november i fjor offisiell status som spansk kulturarv. Forslaget ble vedtatt av Partido Popular med støtte fra Unión del Pueblo Navarro (UPN). Selve initiativet til lovforslaget kom fra tyrefektingens egne representanter, med en underskriftskampanje der nærmere 600.000 spanjoler hadde skrevet under, inkludert statsminister Mariano Rajoy (PP).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter