Privat solenergi ulovlig med ny lov

Publisert

Å være selvforsynt med strøm fra solcellepaneler er fra og med 11. april praktisk talt forbudt i Spania. Den omstridte loven som ble vedtatt av Partido Popular i fjor tilsier at alle husstander og bedrifter som ikke innretter seg etter reglene og betaler avgiftene som kreves vil være ulovlige. Miljøorganisasjonen Greenpeace fordømmer loven og mener det ser ut til at PP-regjeringen kun vil beskytte interessene til Iberdrola og de andre store energiselskapene. Organisasjonen påpeker at forbudet forhindrer demokratisering av energiproduksjon og ødelegger for kampen mot klimaendringer.

Motstanden mot PPs nye energilov har vært stor. Mye av kritikken går på at regjeringen med de nye bestemmelsene går i motsatt retning av det man forbinder med grønn politikk.

Enkelte mener at man fra politisk hold forsøker å beskytte interessene til Iberdrola og de andre store energiselskapene, en sektor som hvert år tjener milliarder av euro på det private forbruket i Spania.

At mange toppolitikere fra både høyre- og venstresiden i spansk politikk sitter i styrene i landets største selskaper gjør ikke saken bedre. Den spanske avisen El Mundo kunne i 2014 avsløre at hele 43 politikere som tidligere satt i viktige posisjoner gikk over til rollen som styremedlem i et av landets energiselskaper.

På listen over navn som i følge avisen var «tilkoblet» selskapene fant man blant andre de to tidligere statsministerene Felipe González (PSOE) i Gas Natural Fenosa og José María Aznar (PP) i Endesa.

Les også: PP vedtar omstridt «avgift på sol»

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter