Prest risikerer ni år for overgrep

Publisert

En prest fra Granada risikerer ni års fengsel for overgrep mot mindreårige. Forholdet ble først kjent i 2014 da pave Frans i Roma ba om etterforskning av saken. I tillegg til den kirkelige lederen er hele ni andre prester og to ansatte i menigheten mistenkt for å ha deltatt i overgrepene. Hovedtiltalte nekter straffeskyld og omtaler de påståtte overgrepene som innenfor rammene av «kristen kjærlighet». Den katolske kirke i Granada er gjort til part i saken etter påstander om manglende oppsyn med prestene, et miljø som betegnes som sektliknende.

Pedofilisaken i Granada er kjent som Romanones-saken etter navnet på den tiltalte presten Román Martínez. Saken som har vært under etterforskning siden 2014, er nå kommet inn for retten og skal ferdigbehandles i løpet av mars. Presten Martínez er den eneste av de mistenkte som er tiltalte i saken. En eventuell dom imot ham vil imidlertid kunne få følger for de elleve andre som også har vært under etterforskning (ni er prester, én religionslærer og en lekmann).

I tillegg til hovedtiltalte er Den katolske kirke i Granada også gjort til part i saken. Påtalemyndighetene mener kirken med erkebiskop Francisco Javier Martínez som øverste leder forsømte plikten til å holde oppsyn med menigheten og hindre at overgrepene skjedde.

Det «objektive» ansvaret i saken aktualiseres etter at Den katolske kirke i Roma (Den hellige stol) og tilsvarende myndighet i Spania (Conferencia Episcopal Española) for noe år tilbake fremsatte et sett normer som ansatte i kirken oppfordres til å følge for blant annet å unngå overgrep.

Les også: Kirken gjøres til part i overgrepssak


Offeret kontaktet paven

Gutten som i 2014 anmeldte saken skal ha blitt utsatt for gjentatte seksuelle overgrep i årene 2004 til 2007. Overgrepene skal ha startet da gutten var 12 år.

Offeret som i dag er 26 år gammel skal i mange år ha vært taus om hendelsene. Årsaken til at han omsider valgte å anmelde forholdet skal ha vært tanken på at flere kunne bli utsatt for liknende overgrep av de samme personene.

Saken ble først kjent etter at han skrev et brev til pave Frans i Roma der han fortalte sin historie. Paven skal deretter ha ringt vedkommende på telefon og oppfordret ham til å anmelde overgriperne. Paven skal også ha tatt kontakt med med erkebiskopen i Granada for å forsikre seg om at saken ble fulgt opp. Etter det skal minst tre andre personer ha stått frem og fortalt om likende hendelser i den samme menigheten.

 

Innrømmer ikke straffeskyld

Hovedtiltalte Román Martínez har ikke innrømmet overgrepene. Da rettssaken startet mandag 6. mars skal den 63 år gamle presten ha hevdet sin uskyld og omtalt det som skal ha skjedd i menigheten som «en del av den kristne kjærlighet».

Les mer om overgrepssaken i Granada:

Nye overgrep i den spanske kirke

Ti prester tiltalt for overgrep

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter