PPs korrupsjonssak inn for retten

Publisert

Første del av det som regnes som spansk demokratis største korrupsjonssak gjennom tidene Gürtel-saken skal inn for retten. Etter mer enn seks år med etterforskning står en rekke forretningsfolk og flere høytstående politikere fra regjeringspartiet Partido Popular tiltalt for bestikkelse, underslag og hvitvasking av penger. Forholdet går tilbake perioden 1999 til 2005 da José María Aznar var statsminister.

Når første del av Gürtel-saken omsider starter skal hele 40 personer forklare seg, alle med tilknytning til Partido Popular enten som partimedlem eller gjennom tvilsomme forretningsforbindelser. Dommeren som styrer rettsprosessen har bedt om en foreløpig erstatning på til sammen 450 millioner euro fra 36 av de tiltalte. Beløpet er ment å dekke det man antar er summen av offentlige midler som har havnet i lommene på forretningsfolk fra det korrupte nettverket Gürtel og politikere fra regjeringspartiet.

Blant de som må ut med «kausjon» er tidligere helseminister Ana Mato som trakk seg i november i fjor etter anklager om korrupsjon. Det samme gjelder tre av partiets tidligere kasserere, deriblant Luis Bárcenas som regnes som en nøkkelfigur i saken.

Bárcenas ble i slutten av 2012 tatt med over 40 millioner euro på konto i Sveits. I følge bevisene som er lagt frem i saken skal han ha fungert som bindeledd mellom partiet og aktørene i Gürtel-nettverket. I juni 2013 ble han satt i varetekt og var fengslet frem til januar i år da han betalte seg fri mot en kausjon på 200.000 euro.

Partido Popular og Spanias statsminister Mariano Rajoy nekter for at partiorganisasjonen har vært involvert i saken, men har aldri kommet med noen forklaring på hvorfor så mange av partiets sentrale politikere sitter på tiltalebenken.

Les: Nekter kjennskap til svart økonomi

Fordi saken i stor grad handler om hvordan partiet og dets valgkampanjer er blitt finansiert opp gjennom årene, regnes det som åpnebart at partiadministrasjonen må ha kjent til saken. I tillegg er partiets hovedkontor innblandet i en større skattesak som kan knyttes til Bárcenas´ disposisjoner.

Les: Bekrefter skattejuks hos PP

 

Gürtel-/ Bárcenas-saken:

I korte trekk handler Caso Gürtel om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har finansiert PPs valgkampanjer og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter, oppnådd eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet i forskjellige provinser og kommuner.

Partiets samarbeid med nettverket strekker seg etter det man vet over minst seks regioner i Spania. Foruten Madrid er medlemmer av partiets kommune- og regionsadministrasjon under etterforskning i Comunidad Valenciana, Andalucia, Castilla-La Mancha, Rioja og Galicia. Den spanske juristen og tidligere dommer Baltasar Garzón stod for de første avsløringene og åpnet etterforskning i saken i februar 2009. Nettverkets antatte hovedmann Francisco «Gürtel» Correa ble da varetektsfengslet og satt i fengsel til sommeren 2012 da han slapp ut mot kausjon på 200.000 euro (ca 1,7 millioner kroner). Ved siden av lederne i Gürtel-nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter