PP vedtar omstridt sikkerhetslov

Publisert

Regjeringspartiet Partido Popular vedtok torsdag 11. desember Spanias nye sikkerhetslov. Den svært omstridte loven er blitt betegnet som «kneblende» i forhold til ytringsfriheten og innebærer blant annet at politiet gis friere tøyler å gripe inn overfor demonstranter og at bøtene for ulovlige demonstrasjoner settes opp betraktelig. En spørreundersøkelse gjennomført tidligere viser at over 80 prosent av spanjolene er imot loven. Loven er også tidligere blitt kritisert av Amnesty International.

Den nye sikkerhetsloven (Ley de Seguridad Ciudadana) har helt siden den ble lagt frem av regjeringspartiet Partido Popular i november i fjor møtt massiv motstand både innad i Spania og fra internasjonale organisasjoner som Amnesty International. Sistnevnte organisasjon mener politi og bøter brukes til å skremme folk fra å protestere mot landets myndigheter. Også Europarådet har tidligere kommet med kritikk, fordi loven anses for å gå på akkord med demokratiske prinsipper.

Da innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) la frem lovforslaget i fjor karakteriserte han loven som «helt nødvendig» for å hindre at «antisosiale» handlinger skulle gå ustraffet hen. Innenriksministeren forsvarte behovet for en strengere lov ved å vise til at antallet protester i gatene i Spania de siste årene hadde skutt i været. Europarådets menneskerettskommissær Nils Muižnieks advarte senere Spania mot å begå feilen der skylden for sosiale problemer trigget av den økonomiske krisen ble lagt på landets borgere.

Den nye loven vil også gjøre det mulig for Spania å foreta umiddelbar retur av immigranter som har tatt seg over grensen i de spanske enklavene Melilla og Ceuta i Marokko. Det spanske grensepolitiet Guardia Civil har lenge blitt kritisert for denne praksisen av menneskerettsorganisasjoner og av EU. Etter gjeldene lov er slike deportasjoner ikke lovlige. Den spanske utlendingsloven slår fast at immigranter som allerede har tatt seg inn på spansk territorium har rett til juridisk bistand, bli identifisert og vurdert med hensyn til muligheten for asyl. Med den nye loven vil disse reglene modereres slik at umiddelbare returer blir lovlige.

Les også:

Mener Spania bryter EU-retten

Private vektere blir «light-politi»

Ytringsfriheten truet i Spania

PPs nye «ordenslov» i strid med grunnloven

 

Foto: Representanter for opposisjonen i den spanske Kongressen viser hva de mener om regjeringens nye sikkerhetslov (El País TV).

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter