PP: To på tiltalebenken, én i fengsel

Publisert

Partido Populars tidligere presidenter i Comunidad Valencianas tre provinser skal alle ha vært innblandet i korrupsjons- og svindelsaker. Eks-presidenten i Castellón, Carlos Fabra, er allerede fengslet og soner en dom på 4 år for skatteunndragelse. Tidligere Alicante-president José Joaquín Ripoll har vært under etterforskning lenge og risikerer flere års fengsel for korrupsjon i Brugal-saken. Sist ut er eks-presidenten i Valencia-provinsen, Alfonso Rus, som har vært innblandet i flere saker og som nå er tiltalt for hvitvasking av penger Caso Taula.

I tillegg til de tre provinslederne er PPs tidligere president i Valencia-regionen (mannen som satt øverst i det politiske hierarkiet) Francisco Camps også tiltalt. Det samme gjelder regionshovedstadens ordfører i 24 år Rita Barberá. Deretter kommer de andre korrupsjonssakene på kommunalt nivå, så mange i tallet at rettsvesenet i Valencia-regionen de siste årene har måttet ansette nye dommere for å kunne håndtere alle sakene.   


Carlos Fabra

Eks-presidenten i Castellón fra 1995 til 2011, Carlos Fabra, soner en dom på 4 års fengsel for skatteunndragelse. Fabra var også tiltalt for flere tilfeller av korrupsjon, men slapp dom på grunn av bevisets stilling. Etter at Fabra gikk av som provinspresident overtok han som sjef for flyplassen i samme provins, et prosjekt han selv stod bak og som i dag er blitt én av Valencia-regionens største tapsmaskiner.


José Joaquín Ripoll

Tidligere president i Alicante fra 2003 til 2011, José Joaquín Ripoll, risikerer dom på flere år for korrupsjon. Saken gjelder tildelingen av kontrakter for søppelhåndtering i Orihuela og flere andre kommuner syd på Costa Blanca og er kjent som Caso Brugal. Avtalene var verdt flere titals millioner euro. På grunn av korrupsjonen og den pågående rettssaken har det sårt trengte avfallsdeponiet som skulle vært bygd blitt utsatt, noe som har skapt store problemer for de berørte kommunene.   


Alfonso Rus

Sist ut er Alfonso Rus, president i Valencia fra 2007 til 2015. Rus som lenge har vært under etterforskning i flere saker er nå blitt tiltalt for hvitvasking av penger i Caso Taula. Forholdet er knyttet til PPs ulovlige finansiering og korrupsjon i Valencia by, provins og region.


Rita Barberá

Tidligere ordfører i regionshovedstaden Valencia fra 1991 til 2015 er også på tiltalebenken med anklager om hvitvasking av penger. Saken (Caso Taula) gjelder midler man antar inngår i en ulovlig og korrupt finansieringen av Partido Popular de siste tolv årene hun var ordfører i byen. Hele hennes stab fra den aktuelle perioden har allerede fått status som tiltalte i saken. Fordi Barberá fremdeles er senator i overhuset i den spanske nasjonalforsamlingen, er forholdet spesielt delikat for PP. Etter sterkt press har den tidligere ordføreren midlertidig trukket seg fra partiet. Hun fortsetter imidlertid som uavhengig senator.


Francisco Camps

Partido Popular tidligere president i Comunidad Valenciana fra 2003 til 2011, Francisco Camps, er tiltalt for korrupsjon i den såkalte Formel-1-saken. Camps skal ha brukt nær 100 millioner euro på å bygge et Formel 1-anlegg i Valencia. Regionshovedstaden var i fem år vertsby for Europas Grand Prix, men mistet senere kontrakten. Anlegget har ligget ubrukt siden siste løp i 2012. Comunidad Valenciana står i dag i gjeld til firmaer og leverandører på til sammen 60 prosent av totalbeløpet. En nedbetalingsplan er vedtatt og innebærer at det skal betales 7,5 millioner euro i året fra 2016 og helt frem til 2023. Regionspresidenten og hans regjeringen skal i forbindelse med Formel-1-løpene også ha holdt regninger skjult for flere hundre tusen euro, utgifter som går tilbake til årene 2009, 2010 og 2011.

Francisco Camps trakk seg som president i 2011 som følge av korrupsjonsanklager. Han stod da tiltalt i en bestikkelsessak som inngikk som en del av den pågående Gürtel-saken, men ble senere frikjent på grunn av bevisets stilling. Gürtel-saken handler om det korrupte nettverket Gürtel som i årevis har drevet “forretninger” med Partido Popular i Valencia og som regnes for å stå bak omfattende korrupsjon og ulovlig finansiering av partiet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter