PP tiltalt for å ødelegge beviser

Publisert

Regjeringspartiet Partido Popular er for tiden i hardt vær. Partiet som ledes av statsminister Mariano Rajoy sliter ikke bare med å få støtte til en ny regjering etter partiets dårlige valg i desember. Nå har også selve partiorganisasjonen havnet på tiltalebenken i en straffesak. Landets største parti skal i følge anklagen ha slettet informasjon i 2013, nærmere bestemt to harddisker med materiale som skulle vært ført som bevis mot dem i deres egen korrupsjonsskandale, den såkalte Bárcenas-saken.

Det skal være første gang i det spanske demokratiets historie at et politisk parti står tiltalt i en straffesak. Korrupsjonsanklager og mistanker om svart økonomi har hengt ved Partido Popular siden de tok over regjeringsmakten i 2011. Flere av partiets representanter er allerede fengslet og dømt. Ledelsen i PP har imidlertid hele tiden nektet for at det har eksistert en ukultur i partiet og i stedet hevdet at alle sakene de har mot seg kun har handlet om enkelttilfeller. De er det etter hvert blitt mange av.

Les også: Skandaler hos 11 av 14 PP-ministere

Frem til nå har PP som politisk organisasjon likevel sluppet unna tiltale, en «uskyldighet» statsminister Mariano Rajoy selv forfektet i nasjonalforsamlingen i august 2013. Men nå har altså også selve partiorganisasjonen havnet på tiltalebenken, mistenkt for å ha ødelagt beviser i partiets kanskje største korrupsjonsskandale, den såkalte Caso Bárcenas.

 

Bárcenas-saken

Partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas ble i slutten av 2012 tatt med over 40 millioner euro på konto i Sveits. I følge bevisene som er lagt frem i saken skal han ha fungert som bindeledd mellom PP og aktørene i det såkalte Gürtel-nettverket, en organisasjon av firmaer og forretningsmenn som skal ha finansiert partiet i årevis i bytte mot politiske gjentjenester. Mye av dette skal være bokført i partiets skjulte regnskaper, noe som kom frem da Bárcenas ble tatt. I juni 2013 ble den tidligere kassereren varetektsfengslet. I januar i 2015, etter ett og et halvt år i fengsel, slapp han ut mot en kausjon på 200.000 euro.

 

Ødela harddisker

Det er i denne saken at partiet nå tiltales for bevisst å ha ødelagt beviser. Konkret handler det om harddisken på to av partiets datamaskiner som etterforskere mente inneholdt viktig informasjon i saken. Forholdet går tilbake til 2013. Saken ble først henlagt, men dommeren som var ansvarlig for henleggelsen hadde angivelig ikke sett grundig nok på anmeldelsen. Nå har provinsdomstolen i Madrid bestemt at forholdet skal etterforskes på nytt og at PP som parti får status som tiltalt i saken.

I august 2013 ba dommeren i Bárcenas-saken Partido Populars hovedkontor i Madrid om å overlevere to av datamaskinene som den tidligere kassereren Luis Barcenas hadde brukt da han jobbet for partiet. Da politiet omsider fikk maskinene utlevert var den ene harddisken borte, mens den andre var blitt erstattet.

Begrunnelsen for slettingen av materialet var at maskinene var klargjort til bruk for andre ansatte i partiet. Senere ble det klart at en tredje datamaskin som Bárcenas hadde disponert også fikk minnet slettet. Det skjedde seks dager etter at kassereren var blitt varetektsfengslet.

 

Andre beviser som er forsvunnet

I tillegg til minnet på kassererens datamaskiner, er protokollen over hvem som kom og gikk i partiets hovedkontor i Madrid i den aktuelle perioden også blitt borte. Det samme gjelder kassererens avtalebøker, materiale hans gamle sekretær skal ha oppbevart men av uvisse årsaker senere kastet.

 

De skjulte regnskapene

Ett av bevisene dommeren i saken imidlertid har klart å sikre seg er en minnepenn Bárcenas selv skal ha oppbevart og som han utleverte etter at han var blitt fengslet. Minnepennen inneholder angivelig kopier av de skjulte regnskapene til PP fra perioden 1993 til 1996. Det skal også finnes bevis for at partiet i perioden 2001-2012 mottok ulovlig store donasjoner fra en rekke firmaer innen bygge- og eiendomsbransjen i Spania, samt aktørene i det nevnte Gürtel-nettverket.

Samtidig med dette skal det ha foregått månedlige utbetalinger i form av konvolutter med kontanter til medlemmer av partiets ledelse, en slags bonusutbetaling som angivelig ikke står registrert andre steder enn i det skjulte regnskapet som er avslørt i saken. Statsminister Rajoy skal være blant de som har mottatt slik betaling.

Foto: Partido Populars hovedkontor i Madrid.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter