PP tillater spydkasting på okse

Publisert

Tyrefekting og okseløp er blant Spanias mest kontroversielle tradisjoner. I den lille byen Tordesillas i Castilla og León kombineres «leken» med spydkasting. Den som klarer å drepe den forvirrede oksen med spyd har vunnet konkurransen. I forbindelse med årets arrangement ble saken tatt opp i parlamentet i Madrid med forslag om et forbud mot slike tradisjoner. Onsdag 25. september ble forslaget nedstemt av regjeringspartiet Partido Popular.

 

Arrangementet Toro de la Vega skal ha forgått i Tordesillas siden middelalderen. Løpet følger en bestemt løype der en terget okse jages gjennom byens gater og ut i et åpent område. Rundt et hundretals utvalgte matadorer, noen til fots andre til hest, forsøker så med spyd å forhindre at oksen kommer til mål. Dersom den klarer å passere målstreken, får den lov til å leve. Arrangementet er svært kontroversielt, men fremdeles lovlig og får derfor politibeskyttelse mot dyrevernaktivistene som hvert år forsøker å stoppe arrangementet. Tordesillas har rundt 9.000 innbyggere, men den årlige konkurransen trekker langt flere mennesker. I følge spansk politi var rundt 50.000 samlet til årets løp som ble arrangert den 17. september.

 

 

I forbindelse med årets stevne kom opposisjonspartiene Izquierda Plural og PSOE med et forslag i Kongressen om å forby slike tradisjoner. Saken var til behandling i landbrukskomiteen, men ble avvist av PPs representanter. Avgjørelsen er uten tvil et nederlag for dyrevernere og alle andre som er imot arrangementet. Likevel er det ikke sikkert at en nye lov hadde betydd så mye. En talsperson for dyrevernpartiet Partido Animalista Contra el Maltrato Animal (Pacma) sier til media at man med dagens nasjonale lovgivning ikke kan regulere forholdet fordi slike saker er underlagt den enkelte regions myndighet. Vil man disse tradisjonene til livs må man først endre lovsystemet slik at saken blir et nasjonalt anliggende. Bare da kan et generelt forbud for hele Spania innføres. Kun to av Spanias 17 regioner har til nå innført forbud mot okseløp og tyrefekting, Kanariøyene i 1991 og Catalonia i 2010.  

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter