PP-skandale inn for retten

Publisert

En av Partido Populars mest graverende bedrageri- og korrupsjonssaker i Valencia-regionen Caso Emarsa startet tirsdag 2. mai. Saken handler om det enorme kommunale kloakkrenseanlegget Emarsa som måtte legges ned i 2010 etter at et korrupt nettverk av PP-politikere og admninistrativt ansatte hadde tappet det for 23 millioner euro. Svindelen gjalt alt fra eksklusive gaver og familiereiser til utlandet, til netter med prostituerte på luksushotell. Hele 25 personer er tiltalt i saken, inkludert hele selskapets ledelse. Flere av de tiltalte skal ha innrømmet forholdene.

Emarsa-saken er en av Spanias største korrupsjons- og bedrageriskandaler og har vært under etterforskning de siste syv årene. Saken gjelder selskapet Emarsa (Empresa Metropolitana de Aguas Residuales de Valencia) som ble opprettet i 1986 av Valencia kommune i samarbeid med tilsluttende kommuner og hadde i oppgave å rense kloakkvannet i provinsen. Renseanlegget som lå i Pinedo syd i Valencia kommune var Spanias nest største.

I 2010 annonserte Partido Popular, som hadde styrt anlegget siden midten av 1990-tallet, at bedriften måtte legges ned fordi den ikke lenger var lønnsom. Senere kom det frem at selskapet hadde et underskudd på 17 millioner euro.

 

Leverte penger i skoesker

På bakgrunn av etterforskningen som startet i 2010 er det anslått at rundt 23 millioner euro av selskapets penger har havnet i lommene på ledelsen og ansatte ved anlegget.

Bevisene som er lagt frem i saken gjelder for perioden 2004 til 2010 og vitner om ublu svindel med skattepenger, der det kommunale selskapets kontoer ble tappet for penger som på sitt verste ble distribuert kontant i skoesker blant medlemmer av ledelsen.

 

Netter med prostituerte

Det skal også være kjøpt inn en rekke gaver som tilsynelatende ikke har noe med driften av anlegget å gjøre. Det handler blant annet om smykker, vesker, klokker og dyre penner. Ansatte i firmaet skal også ha foretatt en rekke reiser for selskapets regning, med opphold på fire- og femstjerners hotell, inkludert netter med prostituerte. Flere hundre tusen euro skal ha gått med til å betale lunsjer og middager på dyre restauranter.

 

Skyhøye lønninger

Lønningene i selskapet skal også ha blitt kjørt opp til et kunstig høyt nivå, et honorar ledelsen i selskapet selv hadde fullmakt til å fastsatte. På et tidspunkt skal medlemmer av ledelsen ha hatt en årslønn som var høyere enn presidenten i Comunidad Valenciana.

Nærmere fire års etterforskning er nå avsluttet. De involverte i saken står tiltalt for bedrageri, underslag, korrupsjon, dokumentforfalskning og hvitvasking av penger.


Medlemmer av PP, venner og familie

Blant de tiltalte i saken er Enrique Crespo (PP), tidligere medlem av parlamentet i Valencia og ordfører i Manises frem til 2012. De fleste av de 25 tiltalte er enten medlemmer av Partido Popular eller venner og familie av politikere fra partiet.

Det antas også at tidligere ordfører i Valencia, avdøde Rita Barberá (PP), hadde en finger med i spillet. Det kommunale foretaket lå under ordførerens ansvarsområde og hun skal selv ha mottat gaver fra ledelsen i selskapet. Barberá som var ordfører i Valencia fra 1991 til 2015 ble imidlertid aldri tiltalt i saken.

Les også: PP-veteran Rita Barberá er død

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter