PP-politikere tildelt “Franco-pris”

Publisert

En regionspolitiker og to ordførere fra det spanske regjeringspartiet Partido Popular er tildelt hederspriser av den kontroversielle foreningen Francisco Franco. De tre som alle deltok på organisasjonens offisielle galla i desember skal ha fått prisen for å ha hedret diktatorens minne. Til stede var også datteren til Franco og et av hans barnebarn. Partido Popular har åpnet en intern etterforskning i saken.

Foreningen for Franco, eller Fundación Nacional Francisco Franco som den offisielt heter, har til hensikt å hedre Francos minne og jobbe for å videreføre arven etter den avdøde diktatoren. Foreningen oppfordrer blant annet sine politiske allierte til å motarbeide historieminneloven av 2007 (Ley Memoria Histórica), en lov som har som formål å gjenopprette historien og gi oppreisning til ofrene etter Den spanske borgerkrigen (1936-1939) og Franco-regimets ugjerninger.

Loven inneholder også et krav om at statuer, symboler, skilt og navn som hedrer det gamle regimet skal fjernes fra offentlige administrasjoner. De tre PP-politikerne skal ha fått foreningens hederspris for nettopp å motsette seg dette kravet.

Den ene av representantene er Juan Antonio Morales, folkevalgt regionspolitiker i Extremadura og PPs provinsleder i Badajoz. Hovedgrunnen til at Morales fikk prisen skal ha vært hans motvilje mot å endre navnet på en kommune i Badajoz som fremdeles bærer Francos kallenavn Caudillo, nærmere bestemt Guadiana del Caudillo.

Hvorfor er PP imot historieminneloven? Les: PP vil ikke fjerne Franco-navn

I følge den spanske avisen El Diario skal den fremtredende regionspolitikeren ha takket foreningen for prisen og uttrykt støtte til organisasjonens arbeid. I takketalen skal han også ha referert til sin 14 år gamle sønn og fortalt at gutten hadde snakket til sin «kommunistiske» skolelærer midt i timen og sagt at «under Franco var det orden» i Spania.

Den andre PP-politikeren som fikk pris under utdelingen var ordføreren i nevnte kommune, Antonio Pozo Pitel. I likhet med sin partikollega trosser ordføreren historieminneloven ved å nekte å fjerne navnet Caudillo, et navnet som betyr «leder» og som var Francos kallenavn blant hans tilhengere. Ordfører Pozo skal ha proklamert at et navnskifte ikke ville finne sted så lenge han var ordfører.

Den tredje prisvinneren var Ana Rivelles, PPs «ordfører» i Alberche del Caudillo som er en subkommune underlagt de to Toledo-kommunene Calera og Chozas i Castilla-La Mancha.

Sistnevnte lokalpolitiker skal under gallaen ha oppfordret til applaus for den avdøde diktatoren. Hun skal også ha kalt ham den beste spanske statslederen i det 20. århundre og en av de største i spansk historie.

De tre politikerne risikerer å bli kastet ut av Partido Popular etter at partiets disiplinærutvalg har åpnet intern etterforskning i saken. I tillegg skal alle tre være anmeldt for å ha brutt loven som folkevalgte ved å oppfordre til å motsette seg historieminneloven.

Tilstede under utdelingen var også det eneste barnet etter Franco, 90 år gamle Carmen Franco Polo, og hennes sønn José Cristóbal Martínez-Bordiú Franco.

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter