PP-politiker må ut med 2,3 millioner

Publisert

Parlamentsmedlem for Partido Popular i Valencia og tidligere ordfører i Alicante, Luis Díaz Alperi, må ut med 2,3 millioner euro i et foreløpig erstatningskrav til den spanske stat. Alperi står tiltalt for korrupsjon og tre tilfeller av alvorlig skatteunndragelse. Aktoratet i rettsaken mot ham har bedt om ni år og ni måneders fengsel. Han står i tillegg tiltalt i en annen korrupsjonssak sammen med nåværende ordfører i Alicante, Sonia Castedo (PP). De to regionspolitikerne nekter å fratre sine stillinger og trosser dermed partiets uttalte mål om ikke å ha korrupsjonstiltalte politikere i «aktiv tjeneste».

Tidligere ordfører i Alicante, tidligere president i provinsen og nåværende medlem av parlamentet i Valencia, Luis Díaz Alperi (PP), har vært etterforsket for økonomisk kriminalitet mer eller mindre sammenhengende siden 1990-tallet. Han var ordfører i Alicante i tretten år fra 1995 til 2008. Da han tiltrådte som ordfører hadde han allerede en bedragerisak gående mot seg.

Saken som nå kommer opp for retten gjelder årene 2007 til 2010. Anklagen går ut på at Alperi i denne perioden skal ha betalt 682.651 euro for lite i skatt (ca. 5,7 millioner kroner). Skattemyndighetene mener PP-politikeren har latt være å føre opp inntekter på mer enn én og en halv million euro.

Alperi skal blant annet ha kjøpt en katamaran for deler av pengene verdt et sted mellom 800.000 og 900.000 euro. I tillegg til skatteunndragelsene står han tiltalt for bestikkelser i forbindelse med at denne båten i lengre tid har ligget til havn i Alicante uten at avgifter eller leie av båtplass er betalt. Derfor er også sjefen for båthavnen i Alicante på tiltalebenken.

For å sikre at ikke alle pengene er forsvunnet hvis Alperi blir dømt, har dommeren i saken allerede nå avkrevd ham et foreløpig erstatningsbeløp på 2,3 millioner euro. Alperi skal ha fått fem dager på seg til å betale inn beløpet.

I tillegg de de alvorlige beskyldningen om skattejuks er den 68 år gamle regionspolitikeren også innblandet i en annen stor korrupsjonssak, sammen med nåværende ordfører i Alicante, Sonia Castedo (PP). Saken inngår korrupsjonsskandalen kjent som Caso Brugal. De to står tiltalt for å ha lekket informasjon fra reguleringsplanen for utbygging i Alicante til entreprenøren Enrique Ortiz og skal til gjengjeld ha mottatt bestikkelser i form av kontanter, feriereiser og gaver. Også denne saken er ventet å komme opp for retten snart. Saken skal ha tatt ekstra lang tid blant annet grunnet de mange klagene og brevene fra Castedo som domstolene har måttet ta stilling til. Ordførerens advokater skal det siste året halvannet ha anket tiltalespørsmålet hele fem ganger.

Både Alperi og Castedo er eksempler på PP-politikere i Valencia-regionen som på tross av partiets løfter om opprydning i egne rekker fremdeles velger å stå i sine stillinger. På den måten sikrer de seg inntekt helt frem til dom er avsagt, en praksis partiet lenge er blitt kritisert for. President i Valencia og regionens partileder Alberto Fabra har varslet at PP fra nå av vil operere med strengere regler for korrupsjon. For få dager siden måtte partiets representant Angélica Such som er tiltalt i Gürtel-saken trekke seg. Det samme er er ventet for hennes medtiltalte i saken Milagrosa Martínez som har fått beskjed om at hun utvises av partiet dersom hun ikke sier fra seg plassen sin i regionsparlamentet. Sistnevnte er i tillegg ordfører i Novelda kommune.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter