PP-politiker idømt åtte års fengsel

Publisert

Rafael Blasco fra Partido Popular er idømt åtte års fengsel for bedrageri. Blasco har vært blant PPs viktigste politikere i Valencia-regionen og satt blant annet i regionsregjeringen sammenhengende fra 1983 til 2011. Den profilerte regionspolitikeren skal ved hjelp av et større nettverk ha lurt til seg offentlige midler for flere millioner euro, penger som skulle ha gått til utviklingsprosjekter i den tredje verden. Blasco er i tillegg til fengselsstraffen på åtte år fradømt retten til å inneha offentlige verv i tjue år.

Rafael Blasco (69) var inntil bedragerisaken ble kjent en av PPs mest sentrale politikere i Valencia-regionen. Balsco var regionsråd i regjeringen i Valencia sammenhengende fra 1983 til 2011 og var partiets parlamentariske leder i Valencia-parlamentet frem til 2012. Forholdet han er dømt for går tilbake til perioden 2008 til 2010 da han satt i president Francisco Camps regionsregjering. Blasco skal ha brutt reglene for tildeling av bistandsmidler i departement Cooperación y Solidaridad som han selv ledet og skal ha utøvet press overfor ansatte om å godkjenne prosjekter som egentlig ikke oppfylte betingelsene for støtte. I følge tiltalen skal Blasco sammen med flere aktører i det private næringsliv ha gjort avtaler på Valencia-administrasjonens vegne der formålet var å kanalisere penger over til private selskaper.

Les mer: Innleder rettssaken mot Rafael Blasco (PP)

De to representantene som først anmeldte saken, Mireia Mollá (Compromís) og Clara Tirado (PSOE), kunne onsdag 28. mai se seg tilfreds med dommen. Clara Tirado sier til avisen El Mundo at dommen markerer «slutten på historien om en mafiøs person som har vært selve symbolet på PP gjennom alle disse årene». Hun betegner dagen som viktig fordi dommen innebærer en «seier» for demokratiet og for rettferdigheten og for det valensianske folk.

Caso Blasco, eller Caso de la Cooperación som den også heter, regnes som en av Comunidad Valencianas største korrupsjonssaker. Hele 28 personer har stått tiltalt og saken er av mange ansett som et bevis på at PPs regionsadministrasjon under president Francisco Camps ledelse ikke har hatt rent mel i posen.

Den tidligere presidenten deler imidlertid ikke dette synet og sier etter dommen 28. mai at han fremdeles anser Blasco som uskyldig. Camps som selv måtte trekke seg som president på grunn av korrupsjonsanklager sier til media at alle er uskyldige til det motsatte er bevist. Selv om Blasco er dømt skyldig er han i følge Camps likevel uskyldig fordi dommen kan ankes og derfor ikke er rettskraftig.

Samtidig har det kommet signaler fra ledelsen i Partido Popular i Valencia om at Blasco nå bør si fra seg plassen i regionsparlamentet, en posisjon han til nå bare har vært permittert fra. Nåværende parlamentarisk leder for PP, Jorge Bellver, sier til media at selv om dommen kan ankes er tiden nå kommet for Blasco til å trekke seg.

Det er forventet at Rafael Blasco kommer til å anke saken etter råd fra advokat Javier Boix, en mann som forøvrig også var advokat for regionspolitikeren Carlos Fabra (PP) da han i fjor ble dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse og for ekspresident Francisco Camps da han ble frikjent for korrupsjon på bevisets stilling i 2012. En anke til høyesterett vil mest sannsynlig utsette Blascos soning med ett år, som angivelig er normal behandlingstid for slike saker.

Foto: Rafael Blasco (t.v) sammen med tidligere regionspresident Francisco Camps (2009)

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter