PP-ordfører «stikker hodet i sanden»

Publisert

Alicante-ordfører Sonia Castedo (PP) har ikke vist seg offentlig på to uker. Den korrupsjonstiltalte lokalpolitikeren har fått beskjed av sin egen partiledelse om å vike plassen for en ny kandidat ved neste års lokalvalg. Ordføreren nekter imidlertid å trekke seg og har «låst seg inne» på sitt kontor i rådhuset i Alicante der hun etter alt å dømme bruker mesteparten av tiden på å forberede forsvaret sitt i rettsakene mot henne. I følge lokalavisen Información har Castedo som står tiltalt i to separate korrupsjonssaker gjort som strutsen og stukket hodet i sanden.

Castedo som har vært ordfører for Partido Popular i Alicante siden 2008 står tiltalt for å ha lekket informasjon fra reguleringsplanen for utbygging i kommunen til entreprenøren Enrique Ortiz, en forretningsmann som under Castedo er blitt kommunens største leverandør av tjenester. Ordføreren skal også ha gjort endringer for å tilpasse kommuneplanen etter utbyggerens ønsker. Til gjengjeld skal hun ha tatt imot bestikkelser i form av penger, gaver og feriereiser. Medtiltalt i saken er hennes forgjenger og politiske mentor Luis Díaz Alperi.

I tillegg ble det nylig tatt ut tiltale mot Castedo i en beslektet sak som også handler om den samme entreprenøren. I denne saken handler det om berikelse og favorisering av Ortiz i forbindelse med det såkalte Rabasa-prosjektet, en planlagt utbygging bestående av 13.500 boliger, samt etableringen av IKEA og et stort shoppingområde utenfor sentrum av Alicante. IKEA har grunnet saken måttet utsette sine planer i Alicante i flere år.

Samtidig med de nye avsløringene rundt Castedo har ledelsen i Partido Popular forsøkt å bli kvitt sine korrupsjonstiltalte kandidater før lokalvalget i 2015. Castedo har etter press fra eget parti sagt fra seg plassen ved regionsparlamentet i Valencia. Hun har imidlertid valgt å fortsette i ordførerjobben, en posisjon hun tviholder på og nekter å si fra seg tross direkte oppfordringer fra partiledelsen om å trekke seg.

Alicante-ordføreren har vært under etterforskning i flere år og er kritisert for ha brukt mer tid på å forsvare seg mot korrupsjonsanklager enn hun har brukt på jobben som ordfører. Castedo har blant annet anket tiltalespørsmålet i saken sin en rekke ganger, noe som har ført til trenering av rettsprosessen mot henne. Hver gang det kommer inn formelle henvendelser fra Castedos advokater må dommeren svare disse etter gjeldene prosessregler, noe som innebærer forsinkelse av saken. Samtlige anker hun har levert inn er til nå blitt avvist.

Paradoksalt nok har Castedo samtidig beskyldt domstolene for å hale ut rettssaken mot henne. Motivet for dette skal i følge ordføreren være dommerens ønske om å ramme henne politisk foran lokalvalget til neste år. Samtidig som hun har levert inn sine skriftlige innsigelser til retten, har hun bedt dommeren om å skynde seg og bestemme seg for om det skal bli rettssak eller ikke. Før sommeren gikk ordføreren så langt som å kreve at rettssaken måtte komme i gang, hvis ikke måtte tiltalen mot henne frafalles.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter