PP lenger mot høyre med ny partileder

Publisert

Nei til selvbestemt abort, nei til aktiv dødshjelp, nei til åpning av massegraver etter borgerkrigen og nei til flytting av Franco. Det er noen av punktene på «listen» til Pablo Casado (37), nyvalgt partileder i Spanias største politiske parti det konservative Partido Popular.

Lederskiftet i Partido Popular kommer etter at partileder og statsminister i Spania, Mariano Rajoy, i begynnelsen av juni i år måtte gå av etter et mistillitsvotum i parlamentet. De konservatives leder ble felt av partiets mange korrupsjonsskandaler.

Med Pablo Casado ved roret skal PP som opposisjonsparti i det spanske kongressen starte et nytt kapittel. I følge den unge politikeren må landets største parti nå finne tilbake til røttene og gjenvinne velgere fra både det moderne sentrum og det tradisjonelle og katolske høyre.

Den nye partilederen tilhører den konservative fløyen i partiet, blant annet assosiert med tidligere partileder og statsminister i Spania, José Maria Aznar. Casado ble valgt til leder med klar margin foran Soraya Sáenz de Santamaría. Sistnevnte kandidat var visestatsminister under Mariano Rajoy og eksponent for partiets mer moderate side.

Med Soraya Sáenz de Santamaría ville partiet ha fått sin første kvinnelige leder. Lenge så det ut til at hun skulle tjene på erfaringen som visestatsminister og skulle bli partiets neste leder. Bare dager før avstemningen ledet hun med hele 60 prosents oppslutning. På partiets landsmøte lørdag 21. juli ble det imidlertid klart at den mer konservative delen av partiet hadde mobilisert og vunnet frem. Pablo Casado fikk over 57 prosent av stemmene.

Fornyelse av PP
Mens Sáenz de Santamaría ble ansett som en slags forlengelse av Rajoy med mer av det samme, har Casado gjort det klart at han ønsker en fornyelse av partiet. Den nye partilederen (født i Palencia i Castilla og León i 1981) mener PP må «vise ansikt» og føre en konservativ og liberalistisk økonomisk politikk «uten komplekser».

Med nei til selvbestemt abort, nei til aktiv dødshjelp, nei til åpning av massegraver etter borgerkrigen og nei til den forestående flytting av graven til Spanias tidligere diktator Francisco Franco, skal den nye PP-lederen gjenvinne velgere.

Med abortsaken alene plaserer han seg trygt på partiets ytre høyre. Loven om selvbestemt abort fra PSOE og Zapatero-regjeringen i 2010 skal bort. Den nye lederen ser ikke på abort som noen menneskerett og vil tilbake til den gamle loven av 1985.

Morfar fengslet under Franco
Også på spørsmålet om borgerkrigen og diktaturet har Casado for lengst lagt seg på Partido Populars tradisjonelle linje. Det vil si en oppfatningen om at Spanias betente fortid hører historien til og at ønske om oppreisning for ofrene etter krigen og det gamle regimet kun bidrar til å åpne gamle sår.

Den forestående flyttingen av Francos grav fra krigsmonumentet Valle de los Caídos utgjør kanskje en av de mest symboltunge sakene. I følge Casado har flyttingen ingen hensikt: «Jeg ville ikke ha brukt en eneste euro på å grave opp Franco» som han nylig formulerte det.

At Casados egen morfar var republikaner og satt fengslet under det gamle regimet, ser heller ikke ut til å endre mye for den nyvalgte partilederen. I likhet med sin forgjenger Rajoy som fjernet bevilgningene til gjennomføringen av historieminneloven fra 2007, har Casado allerede gjort det klart at han ikke vil prioritere saken.

I likhet med partiet han er valgt til å lede ingorerer Casado dermed også utredningen som ble gjort på vegne av det spanske parlamentet i 2011.

Den FN-støttede rapporten konkluderer med at en endelig forsoning for Spania etter den opprivende borgerkrigen (1936-1939) og det påfølgende Franco-diktaturet (1939-1975), ikke ville være mulig så lenge lederen for den ene siden i krigen fremdeles ligger på hedersplass ved landets nasjonale minnesmerke over falne i krigen.

Hardere linje overfor Catalonia
Den unge partilederen har også tatt til orde for en strengere linje overfor Catalonia. I følge Casado trenger Spania en «ny kontrakt». Det innebærer en offensiv politikk der landets grunnlov skal forsterkes, straffeloven skjerpes og uavhengighetspartiene forbys. Det hele omtales som «preventive» tiltak.

Famøs Twitter-melding
Konflikten i Catalonia har også vært kilden til en av Casados mest kontroversielle uttalelser. I fjor, da den nye PP-lederen fremdeles var partiets visesekretær for kommunikasjon, skapte han overskrifter i spanske aviser da han i en Twitter-melding antydet at Catalonias eks-president Carles Puigdemont måtte passe seg for ikke å lide samme skjebne som regionens president fra tiden før borgerkrigen Lluís Companys.

Sistnvente president, som erklærte uavhengighet fra Spania i 1934, ble fengslet av Franco etter krigen og henrettet i 1940.

Tvil om CV
Casados referanse til drapet på Companys og at «historien ikke burde gjentas» møtte ikke uventet fordømmelse på sosiale medier, både fra tilhengere og motstandere av katalansk uavhengighet. Uttalelsen som han senere måtte dementerte har imidlertid ikke vært til hinder for den unge politikerens avansement i eget parti. Det har heller ikke beskyldningene som lenge har vært knyttet til den unge politikerens akademiske meritter.

Casado er utdannet innen ledelse, administrasjon og juss. Det er i hvert fall hva som fremgår av den unge politikerens CV. Opplysninger lekket til media tyder nemlig på at den påtroppende partisjefen hverken har deltatt i undervisningen på enkelte av fagene han har diplom i eller gått opp til eksamen. I tillegg skal den avsluttende delen av studiene ha skjedd på rekordtid (samtidig med at han ble valgt inn i parlamentet).

Beskyldningene mot Casado er foreløpig stilnet. Påstandene kan imidlertid fort aktualiseres av nye avsløringer. Saken blusset først opp da Casados partikollega og Madrids daværende regionspresident Cristina Cifuentes (PP) tidligere i år måtte trekke seg etter å ha blitt avslørt med en falsk mastergrad. Dommeren i saken skal senere ha åpnet for en separat etterforskning av Casado. I tillegg har universitetet Rey Juan Carlos der Casado var student ha startet en intern etterforskning.

Utfallet av saken er med andre ord ikke klar. Resultatet av de to etterforskningene vil trolig bli avgjørende for Casados fremtid. Dersom den nyvalgte partilederen blir tatt for juks med akademiske titler, vil hans tid som PP-leder trolig være over før den har begynt.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter