PP kvitter seg med Rita Barberá

Publisert

Partido Populars mest profilerte politiker i Valencia de siste tjue årene Rita Barberá er på vei ut av partiet. Mistankene mot henne om innblanding i korrupsjon har de siste årene skadet partiets rykte og gjort henne til et problem for ledelsen i PP. Nylig åpnet også spansk høyesterett for at Barberá skal etterforskes for hvitvasking av penger, noe som har økt presset mot henne.

Flere av regjeringspartiets toppolitikere har den siste tiden antydet at Rita Barberá bør trekke seg. I tillegg har statsminister Mariano Rajoy ikke villet uttale seg om saken. Partilederens taushet tas nå til inntekt for at hennes dager i PP er talte. Presset mot henne har økt etter at høyesterett (Tribunal Supremo) nylig åpnet for at hun skal etterforskes for hvitvasking av penger. Saken gjelder midler man antar inngår i en ulovlig og korrupt finansieringen av Partido Popular fra perioden da Barberá var ordfører i Valencia. Hele hennes stab fra den aktuelle perioden har allerede fått status som tiltalte i saken.

Les også: Korrupsjon satt i system

Forholdet regnes som spesielt delikat for PP som fremdeles ikke har klart å samle støtte til en ny regjering i Spania og som står midt oppi valgkampen til lokalvalgene i Galicia og Baskerland.

 

Rita Barberá

Rita Barberá (68) har siden januar i år vært under etterforskning i den nye korrupsjonssaken til partiet i Valencia, Caso Taula. Hun har også vært under etterforskning i flere andre korrupsjonssaker. I likhet med tidligere regionspresident i Valencia, Francisco Camps, er hun imidlertid foreløpig ikke blitt dømt.

Noe av årsaken til at Barberá det siste året har gått klar av alle tiltaler er den offisielle statusen hun har fått som beskyttet senatsmedlem (en kontroversiell ordning som mange spanske partier i dag ønsker å avskaffe).

Barberá som har vært Valencias ordfører de siste 24 årene og hatt en fremtredende rolle i partiet, måtte etter lokalvalget i mai 2015 se seg slått av opposisjonen. Etter valgnederlaget ble hun tiltrodd rollen som medlem av Senatet i Madrid, overhuset i den spanske nasjonalforsamlingen. Dermed oppnådde hun også immunitet fra straffeforfølgelse av andre domstoler enn høyesterett.

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter