PP i Valencia «oppløses»

Publisert

Partido Populars kommunegruppe i Valencia oppløses av partiledelsen sentralt. Årsaken er den nye korrupsjonsskandalen der minst 24 av partiets topp-politikere for Valencia-regionen er involvert. Hele 50 personer med tilknytning til PP i Valencia er til nå blitt kalt inn til avhør. Blant disse finner man samtlige av partiets kommunerepresentanter, samt partiets mangeårige ordfører i byen Rita Barberá. Partiledelsen i Madrid har grunnet omfanget av saken besluttet at hele kommunegruppen må settes til side og midlertidig erstattes av nye representanter.

De nye avsløringene rundt Partido Popular i Valencia har lammet partiet lokalt. Nasjonalt har det svekket tiltroen at PP er de rette til å styre Spania og gjort statsminister og partileder Mariano Rajoys forhandlingsposisjon om regjeringsdannelse umulig.

Noe av det som gjør at avsløringene rammer hardt er at korrupsjonen skal ha foregått helt frem til mai 2015. Det betyr at bestikkelser, skjulte regnskaper og svarte bonusutbetalinger har vært praksis lenge etter at korrupsjonen i partiet første gang ble oppdaget.

Både statsminister Mariano Rajoy og tidligere president og partileder i Valencia, Alberto Fabra, har i flere år snakket om partiets nulltoleranse for korrupsjon og lovet bot og bedring. Nå ser det ut til at partiet likevel har fortsatt med svarte bonusutbetalinger og at den korrupte finansieringen av partiets valgkampanjer har pågått helt frem til lokalvalget i fjor.


Immunitet fra straffeforfølgelse

En av de som nå etterforskes for fullt er tidligere ordfører Rita Barberá. Den 67 gamle PP-politikeren er fra før under etterforskning i flere andre korrupsjonssaker. I likhet med tidligere regionspresident i Valencia, Francisco Camps, er hun imidlertid foreløpig ikke blitt dømt.

Barberá som har vært regionshovedstadens ordfører de siste 25 årene, måtte etter valget i mai 2015 se seg slått av opposisjonen. Etter valgnederlaget ble hun tiltrodd rollen som medlem av Senatet i Madrid, overhuset i den spanske nasjonalforsamlingen. Med det har hun også oppnådd immunitet fra straffeforfølgelse av andre domstoler enn høyesterett og kan derfor ikke tiltales i saken. Hun kan imidlertid etterforskes.


Rita Leaks

Partiet Compromís, som sammen med PSOE og València en Comú har tatt over styringen i Valencia, har i flere år kommet med avslørende opplysninger om den tidligere ordføreren. Frynsegoder, gaver, skyhøye, diettutgifter og reiseregninger er lagt på bordet. Etter hvert ble avsløringene rundt henne så mange at Compromís i fjor opprettet en egen Internettside, Rita Leaks, for å informere velgerne om svindelen.

Les også:

PP bedrev «organisert kriminalitet»

Storaksjon mot PP i Valencia

 

Foto: Rita Barberá (2011).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter