PP gjeninnfører omstridt tyrefekting med ild

Publisert

Byrådet i València, som styres av PP og har Vox som sin faste partner, har kunngjort at de vil gjeninnføre “bou embolat” og “bou amb corda” altså okseløp hvor man tenner fyr på oksens horn. Dette ble tidligere forbudt i de bydelene hvor praksisen var vanlig, nærmere bestemt Carpesa, Benifaraig, Borbotó og Massarrojos.

Kultur og tradisjon

Sammenslutningen av arrangørene “Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana” og “Agrupación de pedanías Norte” takker det nye kommunestyret fra PP for deres “sterke engasjement for vår kultur og våre tradisjoner”.

Rapporter bekrefter “dyrets lidelser”.

PP har tidligere forsøkt å beskytte både tyrefektingene og “bous al carrer” ved å erklære dem som verdier av kulturell interesse (BIC).

Det ble bedt om en rapport fra en rekke offentlige instanser Consell Valencià de Cultura (CVC), Real Academia de Bellas Artes de San Carlos og to universiteter: Universitat de València (UV) og Universidad Católica San Vicente Mártir (UCV). Bare sistnevnte, det katolske universitetet, godkjente BIC-erklæringen med den begrunnelse at dette er forestillinger med valencianske røtter som fortjener beskyttelse.

Unødvendig smerte

Når det gjelder CVC, heter det i uttalelsen som ble godkjent i 2009 at “når det gjelder “bou embolat”-metoden, er det klart at dyret utsettes for unødvendig smerte. En reform av den tradisjonelle praksisen ville innebære at ‘bou embolat’ ble avskaffet og erstattet av en type aktivitet uten ildkuler, eller at dyret ble erstattet av dyrerepresentasjoner, til tross for at CVC er klar over den store tilstedeværelsen den har hatt de siste årene (rundt 80 % av festene)”.

Rapporten fra universitetet i Valencia bekrefter på sin side at når det gjelder beskyttelse av dyrets integritet, er dette “helt umulig” i tyrefekting, gitt eksistensen av den tredje av stengene, banderillaene og ofringen: “Men også i flertallet av modalitetene for gate tyrefekting er det handlingsmønstre som produserer lidelse for dyret, tydeligere til stede i ‘bou embolat’. Offervold, og dermed mishandling og tortur, er et uløselig element i fiestaen som fra et moderne perspektiv ikke kan inkluderes i en erklæring om immateriell kulturarv, uansett hvor dypt forankret i historien og den sosiale forankringen den måtte være.”

Det kongelige kunstakademiet i San Carlos bekrefter direkte at disse populære tyrefektingsarrangementene “ikke har tilstrekkelig kulturell enhet” til at de kan erklæres som BIC.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter