PP finansiert ulovlig siden 2002

Publisert

Den ulovlige finansieringen av Partido Popular (PP) i Valencia har foregått i flere år enn først antatt. Det spanske Økokrim (UDEF) slår fast i en rapport at den skjulte praksisen i selvstyreregionen går så langt tilbake som 2002.

Den ulovlige finansieringen av Partido Popular (PP) i Valencia har foregått i flere år enn først antatt. Det spanske Økokrim (UDEF) slår fast i en rapport at den skjulte praksisen i selvstyreregionen går så langt tilbake som 2002.

I rapporten kommer det fram at den ulovlig partifinansieringen ikke begynte under regionspresident Francisco Camps’ tid slik først antatt. Systemet med skjulte regnskaper var ifølge spansk økokrim allerede innarbeidet under hans forgjenger og tidligere arbeidsminister Eduardo Zaplana sin presidentperiode. Eduardo Zaplana gikk av som regionspresident i Valencia i juli 2002.

Ifølge Økokrim ble de doble regnskapene benyttet for å skjule svarte utbetalinger og arrangement i regi av selskapene til bedrageritiltalte Francisco Correa. Francisco Correa er en spansk bedriftseier og den antatte hovedmannen bak korrupsjonsnettverket Gurtel. Kort fortalt dreier denne saken seg om et korrupt system hvor PP mottok ulovlige donasjoner fra forskjellige firmaer og til gjengjeld forsynte firmaene med gunstige avtaler og oppdrag gjennom partiets ledelse i forskjellige kommuner, provinser og regioner.

Bare i Valencia-regionen alene har partiet en håndfull store korrupsjons- og bedragerisaker gående. Den største av dem er nevnte Caso Gürtel, en sak som også etterforskes i fem andre regioner og der Zaplana og Camps kun er to av flere sentrale personer i partiet som enten er eller har vært under etterforskning.

Regjeringspartiet Partido Popular skal ha operert med svarte regnskaper i samtlige regioner og provinser i Spania. Det hevder partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, som har sittet varetektsfengslet siden slutten av juni 2013. Kassereren har overfor politiet avgitt forklaringer der det fremgår at partiorganisasjonen han jobbet for og var aktiv medlem av i gjennom tjue år har operert med skjulte regnskaper siden 1990-tallet.

PP beskyldes ikke bare for å ha latt seg bestikke ved å ta imot ulovlig høye donasjoner utenom offisielle regnskaper. Partiorganisasjonen skal også ha engasjert personer til å jobbe svart for partiet. Blant annet er det lagt frem bevis for at PPs hovedkontor i Madrid ble pusset opp for flere hundre tusen euro i perioden 2006 til 2008. Ingen nekter for at utbedringsarbeidene ble gjort. Likevel finnes det ingen registrering hos spanske likningsmyndigheter av honoraret som skal ha blitt betalt arkitekten som tegnet interiøret. Utbetalingene som angivelig var på til sammen 888.000 euro (ca. 7,3 millioner kroner) fremgår imidlertid av partiets skjulte regnskaper som kom på trykk i avisen El País i januar i fjor.

Dersom Bárcenas blir trodd på det han sier om partiets lysskye virksomhet, vil ikke bare PP som parti ligge svært dårlig an. Også sittende regjering kan bli felt av saken. Statsminister Mariano Rajoy er nemlig blant de som i en årrekke skal ha mottatt svarte bonusutbetalinger fra partiorganisasjonen, penger som kan spores tilbake til konkrete aktører innen spansk næringsliv. Også partisekretær María Dolores de Cospedal skal ha mottatt slike utbetalinger, sammen med en rekke profilerte regionspolitikere i partiet.

Å påvise en direkte sammenheng mellom tildelingen av kontrakter til de enkelte firmaene og donasjonene som skal ha havnet i lommene på statsministeren og hans partifeller kan bli vanskelig, men dersom det konkluderes med at donasjoner ikke er ført opp i offisielle regnskaper kan partiet og de involverte firmaene bli stilt ansvarlig for skatteunndragelse for titalls millioner euro. En dom på dette pluss godt dokumenterte beskyldinger om bestikkelser og korrupsjon vil sette PP i et svært dårlig lys og kan være nok til å felle den sittende regjeringen.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter