PP bedrev «organisert kriminalitet»

Publisert

Korrupsjonen hos Partido Popular i Valencia kan ha foregått på linje med hvilken som helst annen organisert kriminalitet. Det frykter politietterforskere i Guardia Civil. Hele 24 av PPs kommune- og regionspolitikere ble for få dager siden arrestert. I årevis skal det ha pågått en omfattende korrupsjon med tildeling av kontrakter og overprising av oppdrag på kommune-, provins- og regionsnivå, en svindel anslått til flere hundre millioner euro. Andre partier har lenge varslet om irregulære forhold, men har grunnet mindretall i parlamentet stått maktesløse overfor PPs representanter.

Regionen Comunidad Valenciana har vært styrt av det konservative Partido Popular de siste tjue årene. Etter lokalvalgene i mai i fjor tapte partiet imidlertid sitt absolutte flertall. Partiet måtte dermed si fra seg en rekke viktige embeter, inkludert presidentskapet i regionen.

Etter at den nye rødgrønne regjeringen i Valencia ledet av Ximo Puig fra PSOE tok over styringen har ikke PP lenger hatt den samme beskyttelse mot innsyn som tidligere, noe som blant annet førte til nye avsløringer i Formel-1-skandalen.

Les: Brukte 100 millioner på racerbane

I den nye saken som nå er avslørt frykter man at det over en peridoe på ti, femten år kan dreie seg om svindel for så mye som én milliard euro. I politiets storaksjon 26. januar ble hele 24 av partiets kommune- og regionspolitikere arrestert for korrupsjon.

Blant de som er bragt inn til avhør er tidligere president i provinsen Valencia, Alfonso Rus, tidligere ordfører i Valencia by Rita Barberá. Flere av de som ble arrestert har senere sluppet ut mot kausjon, mens resten fremdeles holdes av politiet. Samtlige av de 24 har fått status som tiltalte.

Les: Storaksjon mot PP i Valencia


Nekter kjennskap til saken

Partido Populars nye partileder i Valencia-regionen, Isabel Bonig, nekter kjennskap til innholdet i de nye avsløringene. I følge den nye lederen har hun ikke visst noe fra før om det som er kommet frem, men er blitt kjent med saken gjennom media.

Politikere fra andre partier i Valencia-parlamentet har imidlertid i flere år påpekt irregulære forhold i Partido Populars ledelse. Isabel Bonig må derfor ha visst at det foregikk korrupsjon i partiet hevdes det.

Partileder i PSOE og nåværende president i Valencia, Ximo Puig, sier i en uttalelse at i hvert fall deler av det som nå er avslørt er ting Bonig må ha kjent til. Han får støtte fra lederen i Compromís, Mònica Oltra, som sitter i regionsregjering sammen med Puig og som omtaler korrupsjonen i PP som et “strukturelt problem”.

Foto: Partido Populars tidligere president i Valencia-provinsen Alfonso Rus og partiets tidligere ordfører i Valencia by Rita Barberá (2009).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter