Politikere flest er ærlige og redelige

Publisert

Statsminister Mariano Rajoy (PP) erkjenner at korrupsjon er et problem men nekter fremdeles for at det gjelder hans egen partiorganisasjon. Han mener man også bør passe seg for å gi inntrykk av at problemet er større enn det er. Det store flertallet av folk i offentlige verv er ærlige og redelige sier statsministeren. Organisasjonen Transparency International publiserte nylig sitt årlige barometer på de mest og de minst korrupte landene i verden. Det siste året har Spania falt ti plasser og ligger som nummer førti på listen.

Partido Popular har sittet i regjering i to år. På den tiden har Spania gått fra økonomisk nedgang til svak økonomisk oppgang. Samtidig er det stor misnøye med partiets innsparinger og reformer, noe som blant annet har ført til mangfoldige demonstrasjoner og et utall streiker i forskjellige sektorer, inkludert tre generalstreiker. Meningsmålinger viser at populariteten til partiet har falt siden valget i november 2011. Korrupsjonsskandalen der tidligere kasserer i partiet Luis Bárcenas er en nøkkelperson har ikke hjulpet. I en spørreundersøkelse foretatt tidligere i år svarte 72 prosent av de spurte at de ikke trodde på statsministerens versjon av Bárcenas-saken.

I et nytt intervju publisert i avisen El País og fem andre store aviser i Europa holder Rajoy imidlertid fast på at partiet hans er uskyldig. Konfrontert med Bárcenas-saken svarer partilederen at «Dersom noen har hatt skjulte regnskaper, så er det han» med referanse til den tidligere kassereren.

I etterforskningen av den varetektsfengslede eks-kassereren har det imidlertid kommet frem beviser som tyder på at Partido Popular helt siden 1990-tallet har operert med doble regnskap. Materialet som er lagt frem viser at det er bokført donasjoner til partiet og kontantutbetalinger til partiledelsen som ikke står oppført andre steder. Den siste utviklingen i saken kom i november da dommeren som etterforsker Bárcenas-saken også kunne bekrefte at det var funnet bevis for svarte betalinger ved partiorganisasjonens hovedkontor i Madrid. De nye bevisene gjelder for årene 2005 til 2011 og viser at det er blitt gjort utbetalinger utenom regnskapet, knyttet til en utbedringsjobb ved partikontoret.

Statsministeren blir i det nye intervjuet også konfrontert med anklagene om at partiet hans har ødelagt bevis i Bárcenas-saken. I etterforskningen av partiets skjulte regnskaper var det stilt krav om innlevering av to bærbare datamaskiner som Bárcenas skal ha disponert mens han jobbet i partiet. Da maskinene ble overbrakt var minnet slettet. Rajoy sier han ikke kjenner til temaet. Han viser til at det ikke er innledet noen sak mot partiet og vil vite om intervjueren vet mer om saken enn domstolene.

Helt siden Bárcenas for første gang ble tiltalt for korrupsjon i 2009 har det vært ord mot ord i saken. Blant annet har partiets generalsekretær María Dolores de Cospedal García gått hardt ut mot den tidligere kassereren. Slettingen av materialet på de to bærebare datamaskinen skal ha blitt gjort i april i år. På det tidspunktet hadde Bárcenas allerede anmeldt partiet for å ha brutt seg inn på hans kontor og gått gjennom private eiendeler uten samtykke, herunder de to datamaskinene. Ordre om å ta seg inn på eks-kassererens kontor skal ha blitt gitt av Cospedal.

Partiets offisielle versjon i saken er at de over førti millioner euroene som Bárcenas skal ha hatt på konto i Sveits ikke har hatt noe med partiet å gjøre. I følge partiet er det penger eks-kassereren ene og alene må stå til ansvar for. Før Bárcenas for alvor ble skjøvet ut i kulden, forsøkte han å påta seg skylden for pengene ved å påstå at han hadde tjent dem på aksjespekulasjon og kjøp og salg av kunst. Han har senere forlatt denne forklaringen.

Rajoy konfronteres med hvorvidt han er bekymret for avstanden mellom partiets versjon i saken og det folk flest opplever som virkelig. «Normalt snakker folket gjennom stemmegivningen ved valget» svarer Rajoy og mener spørsmålet for vente til da. På bakgrunn av eks-kassererens regnskapsbøker ble det 5. desember tatt ut tiltale mot ti nye næringslivsledere som skal ha stått for ulovlig finansiering av partiorganisasjonen.

(Bilde: Figur av Luis Bárcenas fra Las Fallas i Valencia 2013, Wikimedia Commons)

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter