Partido Popular skal “fornyes” med ny leder

Publisert

Etter flere år med interne kamp om makt og beskyldninger om korrupsjon har Spanias høyre-konservative Partido Popular fått en ny leder. Alberto Núñez Feijóo, fra Galicia, er partiets nye leder.

Fire år med interne krangler

Innad i partiet har man kranglet høylytt de siste fire årene. Partiet har gjort flere strategiske feil og ideologiske “frem og tilbake”. Partiet som i stor grad har ledet Spania siste årtier er i fare for å se seg utkonkurrert av det relativt nystiftede høyre-ekstreme populist-partiet VOX.

Pablo Casado har på en side dradd Partido Popular enda lengre til høyre for å stoppe velger-tapet til VOX. Han ga sitt OK til en koalisjon mellom PP og VOX i Castilla y León. På den andre siden har han anklaget VOX for å drive politikk basert på “frykt, sinne, hat og hevn” han sa også at “VOX tilbyr enkle, ofte falske, løsninger på kompliserte problemer..

Etterforsket rivalen for korrupsjon

Pablo Casado, som ledet partiet siden 2018, ble tvunget ut av lederstolen etter at mange i ledelsen etter hvert ble svært misfornøyde med Casado. Toppen ble nådd i Februar i det han offentlig bekreftet at partiet etterforsker Isabel Díaz Ayuso for korrupsjon. Hun er partiets egen president for Madrid regionen og har lenge vært pekt på som hans politiske rival.

Konfrontasjonen med Ayuso ble etterfulgt av et svært dårlig regionalt valg for partiet i Castilla y León og med det hadde partiets “baroner” fått nok av Casado.

Alberto Núñez Feijóo

Alberto Núñez Feijóo regnes som en forholdvis moderat konservativ. Partiet håper at han kan manøvrere partiet tilbake til maktens sentrum i Spania. Han trenger å overbevise avhopperne som har stemt på VOX at Partido Popular igjen er verdt deres stemme.

Partiets nye leder Alberto Núñez Feijóo har fire valg-seire bak seg som leder for regionen Galicia, en region som tradisjonelt alltid stemmer på Partido Popular. Mange av partiets ledere og mektige menn kommer fra nettopp Nord-Spania. Regionen som også historisk sett har representert “det kristne Spania” mens regionene y syd har hatt sterke innflytelser fra både Islam og Jødedommen.

Ultrakonservative fra Nord-Spania

Blant dem partiets siste president Mariano Rajoy som er fra Santiago de Compostela i A Coruña. Spanias avdøde fasist-diktator ble født i Ferrol i A Coruña. Manuel Fraga, partiets stifter, og en viktig politiker i Francos diktatur som minister for flere departementer over mange år. Fraga “overtok” da Franco døde og stiftet partiet Allianza Popular som endret navn til Partido Popular i 1989.  da Alianza Popular slo seg sammen med Partido Demócrata Popular og Partido Liberal Español. Det var den ultrakonservative Manuel Fraga som sørget for å få samlet den spanske høyrepopulismen inn under en ny paraply.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter