Pamplona vil ta oppgjør med Franco

Publisert

Den berømte tyrefektingsbyen Pamplona i Nord-Spania vil ta et endelig oppgjør med Franco-diktaturet. I slutten av november la kommuneledelsen frem et forslag om å etterforske alle forbrytelser begått mot byens innbyggere. Bare under krigens første dager skal rundt 300 av dens innbyggere ha blitt drept. Dersom forslaget vedtas blir Pamplona den første kommunen i Spania som formelt etterforsker det gamle regimet. Partiene som står bak forslaget varsler liknende initiativ i andre kommuner.

Den spanske stat har formelt sett aldri etterforsket forbrytelser begått av fascistene og general Francisco Franco. Francos allierte stod bak statskuppet mot den demokratisk valgte regjeringen i Spania i 1936, som førte til starten på Den spanske borgerkrigen. Etter å ha vunnet krigen i 1939 inntok Franco rollen som landets statsleder og opprettet diktaturet som skulle vare helt frem til hans død i 1975.

Det estimeres at rundt 130.000 mennesker som forsvant under regimets dager fremdeles har en uoppklart skjebne. Det ønsker Pamplona kommune å gjøre noe med. Bare under krigens første dager skal rundt 300 av byens innbyggere ha blitt drept.

Kommunen ledes i dag av en koalisjon mellom partier på venstresiden og det baskiske nasjonalistpartiet Bildu som ønsker uavhengighet for Navarra og Baskerland. I slutten av november la kommuneledelsen frem et forslag om å etterforske alle forbrytelser som ble begått mot byens innbyggere av Francos menn. Dersom forslaget vedtas, blir Pamplona den første kommunen i Spania som formelt etterforsker det gamle regimet. Partiene har imidlertid lovet at de vil ta liknende initiativ i andre kommuner.

Initiativet til å etterforske forbrytelser begått under Franco får mye støtte i den spanske befolkningen. Samtidig møter forsalget også motstand. Mange mener en etterforskning kun vil åpne gamle sår og er imot at man skal bryte amnestiet som ble gitt ved lov til både Franocs menn og regimets opponenter to år etter diktatorens død i 1975. Tidligere dommer Baltasar Garzón tok i 2008 initiativ til en etterforskning. Initiativet strandet imidlertid senere da Garzón ble fratatt retten til embetet grunnet brudd på etterforskningsprosedyrer i en annen sak, skriver avisen 20 minutos.

Les også: Franco – 40 år siden diktatorens død

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter