Pågrepet i Brasil 42 år etter Atocha-drapene

Publisert

Carlos García Juliá (63) er pågrepet i Brasil, nesten 42 år etter Atocha-drapene i Madrid. Den lenge ettersøkte spanjolen skal i 1977 ha tilhørt en gruppe høyreekstreme Franco-tilhengere som skjøt og drepte fem personer med tilknytning til venstresiden i spansk politikk. Saken er regnet som en av de mest tragiske hendelsene i Spanias overgang fra diktatur til demokrati. Den pågrepne har vært på rømmen siden 1994.

Pågripelsen av Carlos García Juliá (f. 1955) skal ha skjedd den 5. desember i São Paulo i Brasil. Spansk politi skal ha bidratt til pågripelsen.

Den pågrepne hadde etablert en nytt og anonymt liv i Brasil, med en brasiliansk samboer og jobb som sjåfør i Uber. I følge spanske aviser stod han registret under falsk navn, som venezuelansk statsborger. Før han kom til Brasil i 2009 skal han bodd i forskjellige latinamerikanske land, herunder Venezuela, Bolivia, Chile og Argentina.

 

Atocha-drapene i 1977

Fem personene ble 24. januar 1977 drept i en kontorbygning i Madrid av det som skal ha vært høyreekstreme Franco-tilhengere. De drepte tilhørte et advokatfirma som lå i gaten Atocha i sentrum av byen. De drepte hadde tilknytning til det spanske kommunistpartiet PCE (Partido Comunista de España) og fagforeningen CCOO (Comisiones Obreras).

Carlos García Juliá som ble dømt til 193 års fengsel for drapene og annen person skal ha stormet lokalene på utkikk etter lederen for transportarbeiderne i CCOO, Joaquín Navarro. Navarro hadde tidligere vært ansvarlig for omfattende streik i den spanske transportsektoren og hadde stått opp mot det som av mange ble betraktet som Franco-mafiaen.

Drapsmennene skal ha skutt alle som befant seg i lokalene. Den nevnte fagforeningslederen ble ikke drept, idet han ikke var tilstede.

Carlos García Juliá skal ha vært den ene av de to som avfyrte skuddene. En tredje person stod nede i gaten og holdt utkikk. Fem personer døde og fire ble alvorlig skadet.

Les mer om Atocha-drapene: 40 år siden Atocha-drapene

 

Fortsatte med kriminalitet

Carlos García Juliá hadde sonet 14 år av dommen fra 1977, da han rømte til Paraguay i 1994. En utreisetillatelse fra en spansk dommer skal ha gjort reisen mulig. García Juliá hadde da allerede nytt godt av tre års permisjon med meldeplikt i Spania. Han skal ha oppgitt jobbmuligheter som motiv for reisen.

I utlandet fortsatte han imidlertid med kriminell virksomhet og ble fengslet en rekke ganger, blant annet i Bolivia for handel med narkotika. Gang på gang skal han ha kommet seg unna før spanske myndigheter rakk å få ham utlevert.

 

Blir trolig utlevert til Spania

Carlos García Juliá ble avslørt av brasiliansk politi, etter at han ikke hadde fornyet sine identitetspapirer siden innreisen til Brasil i 2009. Dokumentene skulle vært fornyet i 2011.

Da politiet ble oppmerksomme på at det kunne dreie seg om en ettersøkt drapsmann i Spania, kontaktet de spansk politi. Spanske myndigheter skal da ha anmodet om arrestasjon med tanke på utlevering. Etter en formell søknad om utlevering fra den nasjonale domstolene i Madrid (Audiencia Nacional), vil gjerningsmannen kunne bli utlevert.

Angivelig gjenstår det over ti år av dommen fra 1977. Det er imidlertid usikkert om Carlos García Juliá må sone resten av straffen.

En utlevering til Spania kan uansett føre til flere års i fengsel, dersom han med utreisen i 1994 brøt betingelsene for permisjon. I tillegg risikerer García Juliá rettsforfølgelse i de forskjellige landene der han opp gjennom årene skal ha bodd og gjennomført kriminelle handlinger.

 

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter